Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 30 iunie 2023

Universitatea Politehnica Timișoara aduce în fața publicului personalități românești marcante ale culturii, cercetării și tehnologiei

Timișoara, 30 iunie 2023Capitala Culturală cu Cătălin Ștefănescu: Universitatea Politehnica Timișoara invită publicul la o serie de dialoguri cu zece personalități recunoscute la nivel mondial în domeniile în care activează. Proiectul face parte din inițiativa UPT de deschidere a lumii academice către spațiul public.

Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara: „Sunt bucuros și onorat să putem oferi publicului capitalei culturale europene întâlniri cu compatrioți care au crescut și s-au educat în România, iar apoi, în străinătate, și-au clădit cariere cu totul excepționale. E foarte important de menționat că, pentru noi, aceste dialoguri vor avea loc la sala ARChA - o clădire de patrimoniu a Politehnicii, un spațiu cu destinație culturală, artistică, interdisciplinară, pe care îl inaugurăm cu această ocazie”.

 

Cătălin Ștefănescu, jurnalist: „Împreună cu publicul, vom încerca să aflăm cum a arătat drumul spre performanță al acestor români excepționali. Vom discuta despre viață, carieră, valori, bucurii, visuri împlinite sau spulberate. Sunt subiecte care ne pot ajuta pe toți să înțelegem ce înseamnă să crești și să fii educat într-o cultură, pentru ca, la un moment dat, să găsești dezvoltarea și aprecierea profesională și umană într-o altă țară, într-un alt univers cultural”.

 

Invitații „Capitalei Culturale cu Cătălin Ștefănescu” sunt:

·         Cristian Măcelaru, dirijor – 15 iulie

·         George Petean, bariton – 16 iulie

·         Dragoș Mărgineanțu, expert în inteligență artificială – 17 iulie

·         Raluca Popa, profesoară universitară și antreprenoare – 18 iulie

·         Anca Vasiliu, filosof și cercetător – 20 iulie

·         Francesca Velicu, balerină – 21 iulie

·         Oana Stănescu, arhitectă – 26 iulie

·         Alexandru Mărmureanu, medic chirurg – 28 iulie

·         Adrian Constantin, matematician – 29 iulie

·         Aurora Simionescu, astrofiziciană – 30 iulie

 

Dialogurile se vor desfășura într-o atmosferă de spectacol, vor fi înregistrate și acompaniate de muzică live, cu Radu Vâlcu Quintet.

 

Locurile în sală se pot rezerva pe pagina de Internet https://capitalaculturala.upt.ro/

unde se găsesc informații detaliate despre calendar și invitați.

Despre UPT:
Universitatea Politehnica Timișoara, una dintre cele mai mari universități tehnice din România și din Europa de Sud-Est, are o tradiție de peste 100 de ani în învățământul superior tehnic și științific. Fondată în 1920, UPT oferă, în 10 facultăți, programe de licență, masterat și doctorat în domeniile ingineriei, arhitecturii și științelor aplicate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu