Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 7 iunie 2023

O nouă recunoaștere pentru Școala timișoreană de Construcții Metalice

 

Școala timișoreană de Construcții Metalice creată de academicianul Dan Mateescu la Universitatea Politehnica Timișoara a primit o nouă recunoaștere internațională - ședința Comitetului Tehnic pentru Stabilitatea Structurilor, a Convenției Europene pentru Construcții Metalice, a avut loc la Departamentul de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor din cadrul UPT.

            Ședința s-a desfășurat în

format hibrid, cu participarea a 23 de membri din 14 țări. Această reprezintă a cincea ședință a acestei comisii la Timișoara, începând din septembrie 1996, când Politehnica Timișoara, ca partener instituțional, a fost acceptată în ECCS, în cadrul Adunării Generale de la Bruxelles. Timișoara, prin Universitatea Politehnica și departamentul CMMC, este cunoscută și recunoscută în comunitatea științifică și profesională din domeniu prin sintagma „Școala de construcții metalice și stabilitatea structurilor de la Timișoara”.

            Prima ieșire semnificativă în lumea ingineriei structurilor metalice, prin care s-a marcat recunoașterea internațională a Școlii, a avut loc în anul 1980, când colectivul condus de academicianul Dan Mateescu a participat la elaborarea unui important document coordonat de American Institute of Steel Construction – AISC, intitulat „Stability of Metal Structures – A World View”. Acest document, la redactarea căruia au contribuit experți din Europa, America de Nord, Japonia și Australia, a fost publicat în 1981 sub egida AISC. Echipa timișoreană (D. Mateescu, V. Gioncu, I. Caraba) a contribuit la redactarea a trei capitole.

            Ca urmare a acestei participări, în octombrie 1982, la Timișoara a fost organizată prima sesiune în Europa de Sud-Est a celui de-al 3-lea Colocviu Internațional de Stabilitate, sub egida Structural Stability Research Council – SSRC din SUA și a Convenției Europene de Construcții Metalice (ECCS-CMMC-EKS); sesiunile a doua și a treia ale colocviului s-au desfășurat în 1983, în mai la Toronto și, respectiv, în noiembrie la Paris.

            În anul 1983, în cadrul Bazei de Cercetări a Academiei Române, a fost înființată la Timișoara Comisia pentru Stabilitatea Structurilor, ulterior, după 1990, fiind arondată Secției de Științe Tehnice. Scopul comisiei era de a acționa ca un colectiv de experți care, în sesiuni periodice de lucru, să evalueze și să dezbată probleme și soluții în domeniul stabilității și instabilității structurilor metalice, să promoveze și să dezvolte noi modele și metode de calcul, să îmbunătățească cele existente. Comisia coordonată de către academicianul Dan Mateescu era compusă din membri selectați, specialiști recunoscuți, de la cele patru facultăți de profil din Timișoara, București, Iași și Cluj-Napoca, precum și de la INCERC.

            În anul 1997, în cadrul Sesiunii asiatice organizate la Nagoya, denumirea manifestării s-a schimbat în International Conference on Stability and Ductility of Steel Structures (SDSS). Sesiunea europeană s-a organizat în 1999 la Timișoara. Seria a continuat apoi, sub această denumire, pe continente, până în 2016, când a revenit la Timișoara. Ultima ediție, a 15-a, s-a organizat în 2022 la Aveiro, Portugalia.

            Comitetul Tehnic nr. 8, „STABILITY OF STEEL STRUCTURES” al ECCS (European Convention of Constructional Steelwork) ține două ședințe de lucru pe an, în primăvară și toamnă. Ultima ședință din anul trecut a avut loc online la Universitatea din Bochum, pe 9 decembrie 2022. Sedința actuală este a 5-a care are loc la Timișoara, în perioada de la aderarea României la ECCS.

            Cu ocazia acestei ședințe s-au aprobat doi noi candidați, profesorii Viorel Ungureanu și Florea Dinu, care urmează să fie validați în Adunarea ECCS din această toamnă. Academicianul Dan Dubină este membru al TC 8 din 1998 și a fost Președintele ECCS în perioada 2005-2006.

            Începând cu acest an, Comisia de Stabilitatea Structurilor din cadrul Secției de Științe Tehnice a Academiei Române se numește Comisia de Stabilitate și Ductilitate a Structurilor.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu