Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 22 iunie 2023

Poluare accidentala în localitatea Lupac

 


Ca urmare a sesizării unui grup de cetățeni din comuna Lupac, a informării primite ulterior de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin și a ședinței de lucru desfășurate astăzi la sediul Instituției Prefectului – Județul Caraș-Severin cu principalii responsabili din cadrul

Grupului de suport nr.1 al CJSU Caraș-Severin pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă, privind situația constatată la nivelul comunei Lupac, respectiv poluarea accidentală cu levigat generată de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (deponeul ecologic) de la Lupac, au fost dispuse de către autorități măsurile necesare pentru protecția populației, animalelor și mediului înconjurător/terenurilor/culturilor agricole din zona afectată de efectele poluării.

Ø Pentru protecția sănătății populației, Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin transmite următoarele:

-   recomandă să nu fie consumată apa din fântânile publice și individuale de pe raza localității Lupac, decât după efectuarea analizelor de specialitate privind potabilitatea acesteia;

-   marcarea/semnalizarea fântânilor publice cu anunțul că „APA NU ESTE POTABILĂ!”;

-   conform art. 22, alin 3 din Ordinul MS nr.119/2014, UAT Lupac trebuie să asigure populației care nu are acces la apă potabilă o cantitate zilnică de minimum 5 litri de apă potabilă/persoană.

Ø Existând posibilitatea afectării calității apei subterane (respectiv apa din fântânile gospodăriilor populației, râurilor, etc.), Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin recomandă următoarele:

-         se  interzice  adăparea animalelor de pe raza localității Lupac din surse de apă din zona afectată până la emiterea unor buletine de analiză conforme de către instituțiile abilitate (DSP, SGA, APM). Având în vedere situația produsă și temperaturile ridicate din această perioadă, pentru asigurarea aportului hidric al animalelor se impune afluirea acestora către surse de apă din zone neafectate;

-      orice modificare a stării de sănătate a animalelor, în această perioadă, va fi anunțată la medicul veterinar.

Ø Având în vedere impactul pe care l-ar putea produce apa poluată în   agricultură, Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin dispune următoarele:

- evitarea folosirii apei la efectuarea lucrărilor de erbicidare și a tratamentelor fitosanitare ce se efectuează în această perioadă la culturile agricole din câmp și spații protejate;

- evitarea folosirii apei pentru irigarea culturilor.

         Reprezentanții Primăriei Comunei Lupac au informat că cele patru fântâni publice din comună au fost semnalizate cu anunțul „APA NU ESTE POTABILĂ!”. Totodată, la avizierul primăriei și în alte locuri publice frecventate de cetățeni au fost afișate anunțuri de avertizare privind posibilitatea poluării fântânilor din gospodării și necesitatea efectuării de analize ale apei. De asemenea, au fost identificate persoanele vulnerabile care au fost aprovizionate cu apă, iar cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin a fost transportată în comună o cisternă cu o capacitate de 3000 litri de apă menajeră pentru a fi distribuită populației.

 

 

Cancelaria Prefectului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu