Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 11 iunie 2023

ADR Vest promovează cultura antreprenorială și susține valorificarea cercetării prin proiectul VIADUCT

Să aducem cercetarea, rezultatele cercetării, și soluțiile inovative, cu succes, pe piață! Asta își propune Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, prin proiectul VIADUCT, la care participă alături de parteneri din alte șapte regiuni ale Europei: valorificarea

cercetării publice, stimularea transferului de tehnologie prin crearea de spin-off-uri, întreprinderi care să transforme rezultatele cercetării în produse cu valoare de piață.

Spin-off-urile reprezintă o sursă de inovare și permit creșterea transferului de cunoștințe între universitățile publice, centrele de cercetare si sectorul productiv regional. Oferă locuri de muncă calificate și produse și servicii cu valoare adăugată ridicată, fiind un element-cheie pentru a trece către un nou model productiv, bazat pe cercetare și inovare. Cu toate acestea, în ciuda beneficiilor sale pentru dezvoltarea economică și socială regională, există încă bariere semnificative în ceea ce înseamnă aducerea cercetării, cu succes, pe piață.

VIADUCT își propune să stimuleze transferul de cunoștințe și valorificarea cercetării publice în domeniile prioritare la nivel regional, abordând principalele bariere legate de crearea și consolidarea spin-off-urilor, prin îmbunătățirea instrumentelor de politică în acest sens.

În acest scop, în cadrul proiectului a fost dezvoltată o schemă de cooperare interregională din care fac parte prima asociație europeană a profesioniștilor în transferul de cunoștințe – ASTP, ca partener consultativ, și șapte parteneri din Europa.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a organizat, în această săptămână, primul atelier tematic interregional în cadrul proiectului VIADUCT, care a avut ca temă promovarea culturii antreprenoriale.

Atelierul, organizat miercuri la Universitatea de Vest Timișoara, a reunit toți partenerii europeni implicați în proiect, alături de reprezentanți ai mediului universitar și de cercetare, centre și platforme de inovare, specialiști în tehnologii inovatoare și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Ieri, participanții au avut o nouă sesiune de lucru și au vizitat Nokia Romania Innovation Garage și Laboratorul 5G Nokia de la Universitatea Politehnica Timișoara.

 

Alături de managerul de proiect Cristina RUIZ GARCIA, de la Universitatea din Zaragoza, directorul general al ADR Vest, Sorin MAXIM, prorectorul Universității de Vest Timișoara Alin SAVA și, din partea Nokia, Florin CIOCAN – Ecosystem & Innovation Garage Manager, la deschidere a luat parte inclusiv Consulul Onorific al Spaniei la Timișoara, Jose Miguel VINALS ARINO.

***

Proiectul VIADUCT este implementat de ADR Vest împreună cu SATT Conectus Alsace – Technology Acceleration Transfer Company și Regiunea Grand Est (Franța), Kaunas University of Technology și Kaunas Science and Technology Park (Lituania), Western Development Commission (Irlanda), Primăria Pieve di Soligo (Italia), Consiliul Regiunii Tampere (Finlanda), ASTP (Olanda) și Guvernul Regiunii Aragon (Spania).

Proiectul, în valoare de aproape 1,8 milioane de euro, este co-finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg Europe (https://www.interregeurope.eu/) și se va derula până în februarie 2027.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu