Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 12 iunie 2023

Dosare penale întocmite de polițiștii cărășeni

Sancțiuni contravenționale de 5.000 de lei aplicate în urma unui control la un depozit de material lemnos 

Ieri, 11 iunie, polițiști de la Secția 8 Poliție Rurală Oravița au efectuat un control la un depozit de material lemnos din zona de competență, fiind constatate diferențe între stocul scriptic de material lemnos și cel faptic.

În urma verificărilor au fost confiscați aproape 19 metri cubi de material lemnos de diferite specii și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în valoare de 5.000 de lei conform Legii nr. 171 din 2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. 

*
INFRACȚIUNI CONSTATATE DE POLIȚIȘTI, PE DRUMURILE PUBLICE DIN JUDEȚ, ÎN ACEST SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ

Ieri, la ora 13.00, polițiști de la Secția 7 Poliție Rurală Moldova Nouă au oprit pentru control, în satul Gornea, un autoturism condus de un bărbat de 58 de ani, din Sichevița, care, la testarea alcoolscop, avea o alcoolemie de 0,74 mg/ l alcool pur în aerul expirat. 

Un alt bărbat în vârstă de 75 de ani din Reșița a fost testat cu aparatul etilometru de polițiștii de la Biroul Rutier Reșița, după ce, duminică, în jurul orei 10.50, a condus un autoturism pe strada Albăstrelelor din municipiu, intrând în coliziune față-spate cu un alt autoturism parcat regulamentar, iar în urma testării s-a stabilit că acesta avea o alcoolemie de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Atât bărbatul de 58 de ani, cât și cel de 75 de ani au fost conduși la cea mai apropiată unitate medicală unde le-au fost prelevate mostre biologice, iar polițiștii continuă cercetările în cadrul dosarelor penale întocmite. 

Tot ieri, la ora 09.52, polițiști de la Biroul Rutier Reșița au oprit pentru control, pe strada Calea Caransebeșului, un autoturism condus de un bărbat de 36 de ani, din Reșița, iar la testarea cu aparatul DrugTest a rezultat valoare pozitivă pentru THC. 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.23, un bărbat de 49 de ani, din Reșița, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Timișoarei, din direcția Triaj către Câlnic, la trecerea la nivel cu calea ferată, nu ar fi respectat semnalele acustice și luminoase, fiind acroșat în partea lateral dreapta spate de trenul care circula din direcția Reșița Nord-Câlnic. După eveniment, bărbatul și-a continuat deplasarea până pe bulevardul Republicii, unde a intrat în coliziune cu un autoturism parcat regulamentar. 

Bărbatul a refuzat testarea alcooltest, precum și recoltarea mostrelor biologice de către personalul medical, fapt pentru care polițiștii au întocmit dosar penal pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice, urmând ca acesta să răspundă conform OUG 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice, pentru pagubele materiale produse. 

În aceeași noapte, la ora 03.00, polițiști de la Poliția Stațiunii Băile Herculane au oprit pentru control, pe strada Romană din oraș, un autoturism condus de un bărbat de 47 de ani, din județul Arad, care, la testarea cu aparatul etilometru, avea o alcoolemie de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un alt bărbat de 59 de ani din Caransebeș, care se deplasa sâmbătă,10 iunie, la ora 19.00, pe strada Teiuș din municipiu, pe o bicicletă, a pierdut controlul asupra ghidonului, căzând cu bicicleta pe partea carosabilă. Acesta avea o alcoolemie de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat. În urma accidentului bărbatul de 59 de ani a fost grav rănit și transportat la spital. 

Tot sâmbătă, la ora 18.57, polițiștii de la Biroul Rutier Reșița au oprit pentru control, pe strada Castanilor, un autoturism condus de un bărbat tot de 59 de ani, care, fiind testat alcoolscop, avea o alcoolemie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În jurul aceleiași ore, pe DN 6, în localitatea Constantin Daicoviciu, polițiștii de la Biroul Drumuri Naționale și Europene au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 57 de ani, care avea o alcoolemie de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 00.40, polițiști de la Poliția Orașului Oțelu Roșu au oprit pentru control, pe DC 2, în comuna Marga, un autoturism condus de un bărbat de 51 de ani, care avea o alcoolemie de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

În toate aceste cazuri, persoanele au fost conduse la spital pentru prelevarea de mostre biologice, iar polițiștii au întocmit dosare penale și continuă cercetările.

Vineri seara, la ora 19.05, polițiști de la Secția 5 Poliție Rurală Bocșa au depistat pe DJ 585, în comuna Ramna, un bărbat care conducea un autoturism, deși avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat. 

Un alt bărbat de 60 de ani din Armeniș a condus în data de 9 iunie, la ora 08.30, pe DN 6, în comuna Armeniș, un tractor neînmatriculat în circulație, la un moment dat intrând în coliziune cu colțul din dreapta față al unei rulote tractate de un autoturism, tractorul fiind proiectat cu partea din față în afara părții carosabile. 

Bărbatul de 60 de ani nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Și în aceste cazuri au fost întocmite dosare de cercetare penală.

Respectați regulile de circulație! Nu puneți în pericol siguranța circulației pe drumurile publice, aveți grijă de viața dumneavoastră și nu fiți indiferenți la ceilalți participanți la trafic!

Consumul de alcool sau droguri conduce, printre altele, la scăderea funcțiilor vizuale, la scăderea atenției distributive, limitează capacitatea de a urmări obiecte în mișcare și conduce la reacții întârziate în situații limită în trafic. 

Riscul de implicare în accidente rutiere crește substanțial în momentul în care conducătorul auto se confruntă cu capacitate de concentrare și procesare a informațiilor reduse, precum și cu dificultăți în a controla vehiculul, toate acestea fiind consecințe ale consumului de băuturi alcoolice și substanțe psihoactive. 

Nu conduceţi vehicule pe drumurile publice sub influența acestor substanțe!

Nu uitați că vă puteți pierde dreptul de a conduce autovehicule pentru cel puțin 90 de zile, concomitent cu pedepse cu amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte amendă sau pedeapse cu închisoarea, dacă conducătorul auto are o îmbibație de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau se află sub influența substanțelor psihoactive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu