Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 5 iunie 2023

Acasă în Banat: Intrăm în săptămâna Color the Village


 Cel mai mare eveniment de voluntariat din zona de vest a ţării începe în această săptămână.

Color the Village/Colorează Satul este festivalul faptelor bune la care şi-au confirmat participarea peste 450 de voluntari din toată ţara.

Voluntarii vor lucra intens timp de 3 zile, şi vor zugrăvi 30 de case din satul Valeapai, comuna Ramna, judeţul Caraş Severin.

Aflat deja la a V-a ediţie, evenimentul va avea loc începând de joi dimineaţa, 8 iunie, şi se va încheia sâmbătă seara, în 10 iunie. Organizatorii pregătesc trei zile-maraton de lucrări intense, la finalul cărora satul va arăta complet diferit. Asociaţia Acasă în Banat a ales pentru ediţia a V-a satul Valeapai (comuna Ramna, judeţul Caraş Severin), un sat amplasat într-o zonă colinară care are câteva sute de locuitori. Satul este unul tradiţional, care mai păstrează unele elemente ale arhitecturii săteşti.

"Suntem pe ultima sută de metri cu problemele organizatorice şi ne pregătim intens pentru a primi peste 450 de voluntari, depăşind chiar numărul locuitorilor din sat. Am ales atât case foarte frumoase care păstrează arhitectura tradiţională cât şi case foarte modeste, unde locuiesc persoane bolnave, bătrâni singuri şi unde vom face reparaţii mai consistente, cum ar fi reparaţii la acoperişuri sau igienizare generală şi zugrăvit interior", a spus Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

În acest an, proiectul se bucură de sprijinul sponsorilor principali Azur România şi Maxagro şi este susţinut de sponsorii ZF Group, Forvia-Hella, BRD, Agil, Monte Banato, DM Drogerie Markt, Lăptăria cu caimac, Caminota, Safe Fleet, Vitas România, Miruna Internaţional, Expodom şi Profi. Partenerul principal al evenimentului este Primăria comunei Ramna.

Color the Village/Colorează Satul se află la a cincea ediţie şi, an de an, are loc într-un sat din Banat, alternativ din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Ediţiile precedente au avut loc la Fărăşeşti (2022), Ilidia (2021), Racoviţa (2020) şi Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociaţiei Acasă în Banat este unic în ţară şi îşi propune să contribuie la revitalizarea satului românesc şi la punerea în valoare a arhitecturii tipice din zona Banatului.

***

Despre Asociaţia Acasă în Banat

Asociaţia Acasă în Banat a fost înfiinţată în 2018 şi îşi propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănăţean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni şi gospodari, case frumoase şi poveştile lor.

Asociaţia Acasă în Banat poate fi contactată pe pagina de Facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

Donaţii în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Donaţii în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22
PayPal: acasainbanat@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu