Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 22 mai 2023

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara 23-28 mai 2023

 

Târg de produse și servicii sustenabile, proiecție de film, vizite pe teren, întâlniri între specialiști, ateliere și degustări de produse

Se întâmplă în Timișoara, Capitală Europeană a Culturii

Asociații, întreprinderi sociale și instituții și-au dat mâna pentru a organiza, la Timișoara, în perioada 23-28 mai 2023, Zilele economiei sociale și solidare.Este un

eveniment prin intermediul căruia dorim să facem cunoscute inițiativele de economie socială existente, astfel încât tot mai mulți timișoreni să afle despre acestea, să le devină parteneri, consumatori sau să se implice ca voluntari pentru susținerea lor.

 

În contextul situației socio-economice dificile pe care o traversăm, Timișoara cunoaște o dinamică socială pozitivă în domeniul economiei sociale și solidare. Peste 70 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție sunt înregistrare în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș. Sunt demersuri lansate pentru a răspunde unor nevoi sociale și de mediu insuficient adresate, care își propun totodată să construiască încredere și legături sociale, acolo unde acestea s-au distrus.

 

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoaravor culmina cu Târgul economiei sociale, eveniment organizat în data de 25 mai, în intervalul orar 10.00-20.00, pe strada Vasile Alecsandri, nr. 1 (curtea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara).

 

15 întreprinderi sociale și de inserție își vor prezenta produsele și serviciile în cadrul târgului - produse alimentare ce provin dintr-o agricultură durabilă, produse vestimentare sustenabile, servicii de cazare și masă, servicii de petrecere a timpului liber, servicii suport pentru persoanele vârstnice, servicii de recuperare a uleiului alimentar uzat, servicii de tâmplărie și producere brichete pentru încălzit.

 

Este important să înțelegem că, dincolo de produsele și serviciile pe care întreprinderile sociale le oferă, acestea încearcă să rezolve o problemă socială sau de mediu. Fie că vorbim de locuri de muncă pentru persoane în dificultate, lipsa unei locuințe, probleme de izolare socială în rândul persoanelor vârstnice, accesul dificil la piață pentru mici producători, probleme legate de poluare, risipă alimentară sau acces redus la programe de formare privind dezvoltarea durabilă. Din acest motiv, încurajăm totodată participanții să afle "povestea" din spatele acestor inițiative și care este impactul social al acestora.

 

Evenimentul mai cuprinde lansarea unei băcănii cu produse locale la Timișoara, Ziua porților deschise la OilRight, un atelier pe tema achizițiilor publice responsabile, precum și o vizionare de film tematic, în data de 26 mai, ora 18.00, la Cinema Victoria. Este vorba de filmul „Alcarràs”, în regia lui Carla Simón, care va fi urmat de o dezbatere cu reprezentanți din economia socială.

 

Întreprinderile sociale vor avea, de asemenea, un stand de prezentare în cadrul Timotion, în Piața Huniade, în data de 28 mai, o ocazie în plus de a se întâlni cu publicul timișorean.

 

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoarasunt organizate de: ASAT-Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Asociația Curtea Culorilor, Asociația Generații pentru Generații, Asociația INTERSECT, Asociația Kolping România, Asociația Practicienilor și Specialiștilor în Economie Socială, Asociația VIVIAL, BrodMed Team, Green Aware, Federația Caritas Timișoara, OilRight, OneShirt, RECIPROC și Universitatea de Vest Timișoara-Facultatea de Sociologie și Psihologie.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu