Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 mai 2023

Bicicleta cu hidrogen, un proiect demarat de cadre didactice și studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara


Un colectiv de cadre didactice, alături de studenți ai Universității Politehnica Timișoara si-au propus să realizeze o bicicletă alimentată cu hidrogen, parte a unui proiect mai larg, ce urmărește formarea și conștientizarea publicului larg în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice.

            Proiectul, intitulat

Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES), coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în valoare de 185.225 de euro, finanțat prin Fondurile Norvegiene sub coordonarea Innovation Norway, beneficiază de coordonarea unui colectiv cu o expertiză temeinică în domeniu, ce a încheiat recent un alt proiect de cercetare în domeniul energiei pe bază de hidrogen (proiectul Code-PEM).

            La conferința de lansare a proiectului, care a avut loc marți, 23 mai 2023, la Biblioteca UPT, au participat cadre din Universitatea Politehnica Timișoara, profesori din 25 de școli din județul Timiș, iar online colegii acestora din județul Hunedoara.

            În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre proiectele și evenimentele derulate de UPT, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, prof. Aura Danielescu, a apeciat buna colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara și receptivitatea acesteia la problemele învățământului preunivrsitar, iar prof.univ.dr.ing. Corneliu Crăciunescu a prezentat pe larg proiectul.

            Echipei i s-a alăturat și firma Corratec, care a donat o bicicletă electrică pe care studenții Universității Politehnica Timișoara, îndrumați de cadrele didactice din proiect, vor încerca să o transforme într-una alimentată cu hidrogen.

            Proiectul își propune să încurajeze elevii de liceu și studenții din universități, dar și publicul larg, să participe activ la activitățile propuse, ce au ca scop creșterea interesului pentru energia verde și promovarea soluțiilor disponibile, contribuind astfel la transferul societal de la energia pe bază de combustibili fosilila energia curată.

            În vederea derulării proiectului, au fost selectate, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, 50 de cadre didactice (25 din județul Timiș și 25 din județul Hunedoara) care vor vor urma cursuri de formare pe teme de energie regenerabilă, eficiență energetică, generaarea și stocarea hidrogenului, celule de combustie, energie solară, eoliană și hidrotermală acestea urmând să fie diseminate în rândul a circa 4000 de elevi din cele două județe. Cadre didactice din cadrul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului de la Universitatea Politehnica Timișoara vor pregăti materiale educaționale în domeniul energiei verzi și vor susține prezentări în fața cadrelor didactice din școli, sub coordonarea inspectoratelor școlare județene din Timiș și Hunedoara.

            Prin intermediul proiectului, au fost achiziționate și camere cu termoviziune, iar elevii vor putea verifica, în școlile lor, cum se pierde căldura, iar în cadrul cursurilor vor învăța care sunt modalitățile de creștere a eficienței energetice.

            Tot în cadrul proiectului vor fi organizate și o serie de concursuri cu premii pentru elevi, primul dintre acestea (Aero Star) urmând să se desfășoare cu ocazia Zilei Copilului, în cadrul evenimentului Poli Kids Fest, pe Stadionul Știința. De asemenea, a fost organizat un concurs de postere având ca temă „Bicicleta - alternativa verde”.

            Pentru atingerea obiectivelor proiectului sunt planificate o serie de activități:

crearea unui focus grup cu scopul de a aborda provocările proiectului;

stabilirea de grupuri țintă pentru campanii de formare și conștientizare, elaborarea de activități de formare specifice cu sprijinul partenerului norvegian, extensibile la nivel național, pentru instruire în domenii specifice producției și utilizării energiei verzi;

dezvoltarea competențelor didactice și a educației active în domeniul energiei verzi și al eficienței energetice;

proiectarea și implementarea de soluții pentru utilizarea energiei verzi în produse;

crearea unui mediu în care informațiile și sprijinul sunt disponibile pentru cei interesați de oportunitățile și provocările din domeniu;

crearea unui cadru pentru publicul larg de a interacționa în mod activ cu oamenii de știință și factorii de decizie în domeniul soluțiilor de tip New Energy;

generarea unei schimbări pozitive și motivarea oamenilor pentru a economisi energie și pentru a căuta alternative la soluțiile utilizate în prezent;

promovarea actorilor principali din domeniul noilor energii, cu exemple de bune practici.

             


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu