Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 5 mai 2023

Liceenii cuceresc scena la "Vedeta populară"


17, 18, 17, 16 şi iar 16! Sunt vârstele celor cinci concurenţi care duc mai departe frumuseţea şi unicitatea folclorului românesc. Cu emoţie, cântece de suflet şi poveşti surprinzătoare ne aşteaptă Iuliana Tudor duminică, la "Vedeta populară".

Ne bucurăm de noua ediţie a talent show-ului de folclor la TVR 1, duminică, 7 mai, ora 21.00.

Cele mai bune voci tinere ale momentului se ascultă la "Vedeta populară", un talent show unic în România. Vin din toate colţurile ţării şi ne arată ne arată o lume diferită de tot ce vedem la tv şi pe reţelele de socializare. Sunt oameni frumoşi, care nu şi-au pierdut credinţa, simplitatea şi rânduiala aceea veche, după care-şi conduceau viaţa bunicii lor.

Pe 5 dintre cei 35 de concurenţi ai sezonului 9 îi vom cunoaşte şi aplauda duminică, 7 mai, la TVR 1, când Iuliana Tudor ne întâmpină la ediţia a patra "Vedeta populară". Ce-i uneşte? Tinereţea, pasiunea pentru folclor şi înzestrarea vocală. Să vedem care dintre ei îşi câştigă locul în semifinală:

Dintr-o localitate aflată chiar lângă graniţa cu Ucraina vine să ne impresioneze, cu vocea şi povestea ei, o tânără de 16 ani care nu a dat România pe Italia. Părinţii ei au fost nevoiţi să meargă la muncă acolo, dar ea nu s-a putut obişnui, aşa că a fost crescută de bunici. Pentru că legătura ei cu bunicul a fost atât de puternică, a suferit un şoc atunci când l-a pierdut: timp de un an a simţit că nu mai poate să cânte. Dar el a încurajat-o mereu să îşi urmeze visul. Şi ce scenă ar fi mai potrivită pentru ea decât cea de la "Vedeta populară"...

La doar 17 ani, o argeşeancă e foarte hotărâtă ca muzica să facă parte din viaţa ei. De la 5 ani a făcut dansuri populare, a studiat vioara timp de 5 ani, urmează Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti, dar vrea să se transfere la Liceul de Muzică, iar apoi să devină profesor de canto. Până atunci, vine să ne impresioneze cu glasul ei şi prezenţa scenică la "Vedeta populară", duminică seară, la TVR 1.

Un moţ mai cu moţ, din Deva, care e prezent la apel la Colegiul Naţional Militar din Alba Iulia în fiecare zi, nu vrea să renunţe în ruptul capului la muzică. Crede că poate să le facă pe amândouă cu succes - atât milităria, cât şi muzica. Îşi doreşte să urmeze cursurile Academiei Tehnice Militare, să ajungă inginer IT, dar şi să continue să cânte. Şi e dispus să muncească pentru asta! Îl cunoaştem pe tânărul de 17 ani duminică seară, la "Vedeta populară".

A făcut senzaţie cu vocea şi dezinvoltura ei încă de la 6 ani, când a monopolizat microfonul petrecerii de Revelion. De atunci, orădeanca, tentată iniţial să devină poliţist (ca tata), a urmat cursuri de canto popular, dansuri populare, iar în prezent este elevă în ultimul an la Liceul de Arte. Au fost multe ore de muncă şi efort, iar duminică seară, tânăra de 18 ani urcă pe scenă la "Vedeta populară" pentru a-şi împlini visul.

Şi un teleormănean de 16 ani din Videle, elev la Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti din Capitală, intră în cursa pentru un loc în semifinala "Vedeta populară". A început să cânte la chitară când era foarte mic, apoi a continuat cu ore de canto. S-a mutat la Bucureşti pentru a urma Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti, iar părinţii fac naveta pentru a-l ajuta. Să vedem cu ce cântece şi interpretare ne surprinde tânărul în ediţia a patra "Vedeta populară", la TVR 1.

Cel mai bun dintre cei cinci tineri va merge direct în semifinala "Vedeta populară". Ocupantul locului doi are şi el, în acest sezon, o nouă şansă de a se califica în etapa următoare, prin tragere la sorţi. Până atunci, Niculina Stoican, Cornelia Rednic, Elise Stan, Grigore Leşe şi Bogdan Mihai Simion vor analiza atent fiecare artist în parte. Iar Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Ciprian Porumbescu din Suceava, dirijor Mihai Cotos, acompaniază toate momentele muzicale ale serii. Emisiunea se vede simultan şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu