Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 9 mai 2023

Unul dintre fondatorii Wikipedia, printre speakerii de la „Tech Talks by UPT 2023”

Cu siguranță, Inteligența Artificială (IA) este una dintre cele mai discutate și fascinante tehnologii din zilele noastre. Această tehnologie emergentă a transformat rapid modul în care interacționăm cu lumea noastră și a devenit un aspect important al vieții noastre de zi cu zi. În cadrul „Tech Talks by UPT 2023”, cea mai importantă conferință de tehnologie din regiune, antreprenori, investitori, specialiști și experți internaționali în tehnologie, dar și personalități remarcabile din viața publică, speakeri de marcă, printre care și Jimmy Wales, fondator al Wikipedia, vor explora impactul IA și a noilor tehnologii asupra vieții noastre cotidiene.

            Evenimentul, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, este parte a componentei de edutainment al Flight Festival și va avea loc vineri, 19 mai, începând cu ora 8:30, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara – CRAFT, iar moderator va fi cunoscutul realizator TV Cătălin Ștefănescu. Conferința va fi în limbile engleză și română, cu traducere simultană.

            Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, spune că „organizarea unor astfel de conferințe de popularizare a științei reprezintă o tradiție a Universității Politehnica Timișoara, introdusă încă de primul rector al acesteia, Traian Lalescu. Noi continuăm această tradiție, arătăm că suntem în pas cu vremurile actuale și că Timișoara își merită renumele de oraș al tehnicii, al inovației, la care Politehnica și-a adus cu prisosință aportul. Iar faptul că printre speakerii de nivel mondial ai conferinței sunt doi dintre absolvenții noștri nu poate decât să ne onoreze”.

            Jimmy Wales este cunoscut la nivel mondial pentru dezvoltarea enciclopediei online Wikipedia, care a revoluționat modul în care oamenii accesează și împărtășesc informații. De asemenea, Jimmy este fondatorul Wikimedia Foundation, organizația nonprofit care susține Wikipedia și alte proiecte educaționale de pe internet. În cadrul conferinței, Jimmy Wales va vorbi despre Inteligența Artificială,  Wikipedia, Generative AI și viitorul antreprenoriatului.

            Jay Tuck, un alt speaker al conferinței, este un jurnalist și autor american care a acoperit o gamă largă de subiecte, inclusiv Războiul Rece, Războiul din Golf și războiul din Afganistan. De asemenea, este un expert în tehnologie militară și a scris mai multe cărți pe această temă. Este cunoscut pentru rapoartele sale critice cu privire la politica militară a SUA și a primit numeroase premii pentru munca sa. Jay Tuck a scris despre inteligența artificială și impactul acesteia asupra societății în cartea sa „Evoluție fără noi”. Prezentarea sa se va referi la Inteligența Artificială, geopolitică și fake-news.

            Alți speakeri importanți vor urca pe scena Tech Talks by UPT 2023:

·         Dragoș Mărgineanțu, absolvent UPT, AI Chief Technologist la Boeing Research and Technology, care în prezent activează în perfecționarea sistemelor care folosesc tehnologii AI, va prezenta utilizarea Inteligenței Artificiale în aviație și industria aerospațială.

·         Clara Neppel, absolventă UPT, expert în guvernanță AI, este Senior Director European Operations al IEEE, cea mai mare asociație profesională dedicată inovării și excelenței în tehnologii avansate, va vorbi despre guvernanța AI și Uniunea Europeană.

·         Marius Stan, cercetător științific, lider al programului de materiale inteligente la Argonne National Laboratory și profesor asociat la Universitatea Chicago și Universitatea Northwestern, care folosește AI și simulările computerizate de înaltă performanță pentru a înțelege și prezice proprietățile sistemelor complexe cu aplicații în energie (materiale nucleare și baterii), electronică (memoria calculatoarelor) și securitate națională, va vorbi despre impactul AI în domeniile științei și tehnologiei.

·         Pasi Toivanen, Senior Vice-President și head of Cloud RAN Solutions la Nokia, responsabil strategii Nokia și Nokia Mobile Networks pentru companii web-scale, producători de servere și al ecosistemelor aferente, va prezenta noile tehnologii 6G.

·         Märt Aro, co-fondator DreamApply, un inovator în domeniul educației, va vorbi despre modul în care AI este utilizată pentru a îmbunătăți experiențele educaționale, inclusiv folosirea realității augmentate și a asistenților virtuali pentru învățarea personalizată.

·         Gilles Jourquin, CEO Newpharma, o platforma care redefinește conceptul de „personal health and well-being”, va vorbi despre ce înseamnă sa devenim cea mai bună versiune a noastră si cum sănătatea e definită în primul rând de molecula numita „stil de viata”.

·         Vali Mălinoiu, Head of Blockchain la humans.ai, o platformă de abordare a provocărilor de execuție, monetizare și guvernanță AI, va discuta despre potențialul AI de a spori potențialul uman.

            Detalii și bilete pe www.techtslks.upt.ro. Înscrierile se fac până în 15 mai 2023.

______________

            Evenimentul este sprijinit de Nokia, BCR, Continental, Flex, Honeywell, Forvia Hella, Yazaki, Newpharma, Atos, Huf, Tazz, ZF, Draxlmaier, Accenture, Bluematrix, Kimball Electronics, Timisoareana, DM, Linde, Porsche Engineering, Amdaris, Bosch, Aeroportul Timișoara.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu