Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 21 mai 2023

Cum facem faţă haosului informaţional prin educaţie media?

Tineri, profesori, experţi, ONG-uri şi autorităţi se reunesc azi la conferinţa naţională de educaţie media

BUCUREŞTI, 20 mai 2023. Începe cea de-a doua ediţie a conferinţei naţionale de educaţie media, "FAKE sau NEWS? Învaţă să pui întrebările care te apără". Evenimentul este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi UNICEF în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi poate fi urmărit live, online. Conferinţa aduce împreună ONG-uri, lideri de opinie, experţi internaţionali, reprezentanţi ai autorităţilor şi profesori, dar mai ales elevi, ce sunt încurajaţi să participe activ la discuţii.

Pe parcursul întregii zile, adolescenţi, profesori, experţi în educaţie media şi parteneri discută despre modul în care educaţia media îi ajută pe tineri să se pregătească pentru a face faţă perioadelor de criză, în contextul infodemiilor generate de pandemia de COVID-19 şi de războiul din Ucraina.

Conferinţa a fost deschisă printr-un panel susţinut de membri ai Boardului Copiilor din România şi ai Consiliului Naţional al Elevilor în care au împărtăşit din experienţa avută în cadrul trainingurilor de educaţie media la care au participat şi a activităţilor pe care le-au organizat ei înşişi pentru elevii din comunităţile din care fac parte.

"Am participat la un training susţinut de CJI şi am aflat cele mai eficiente moduri de a diferenţia ce e real de ce e fals, inclusiv din propriile percepţii, nu doar în ceea ce priveşte ştirile şi informaţiile din media. Apoi, împreună cu colegul meu Mihnea, am organizat o serie de sesiuni de educaţie media în judeţul Suceava, având ca grup ţintă liceenii. Aceştia au devenit la rândul lor multiplicatori şi astfel am lansat un val de alfabetizare media în rândul tinerilor suceveni. I-am ajutat să înţeleagă cât de important este să procesezi informaţia pe care o primeşti înainte să o accepţi ca fiind adevărată şi să o distribui mai departe", a povestit Rafaela, 15 ani, membră a Boardului Copiilor din România şi a Consiliului Naţional al Elevilor.

Evenimentul va continua cu o dezbatere pornind de la întrebarea care dă numele conferinţei, la care participă reprezentanţi ai autorităţilor, CJI, Romanian-American Foundation şi UNICEF. Aceştia vor discuta despre importanţa educaţiei media şi rolul fiecărei părţi implicate în program.

"Am pornit conferinţa cu o întrebare Ťfake sau news?ť pentru că întrebările ne antrenează curiozitatea şi ne dezvoltă gândirea critică de care avem nevoie în perioadele dificile. Folosim Ťfake newsť prea des, ori de câte ori nu ne convine un anumit mesaj. Amestecăm materialele care ne dezinformează, cu cele care doar ne induc în eroare din greşeală, clickbaitul, conţinutul plătit nemarcat, mesajele cu care nu suntem de acord şi multe altele. Dar punând întrebări, atât nouă, cât şi celor din jur, putem să ne antrenăm curiozitatea, să fim mai flexibili şi mai greu de manipulat. Să nu luăm nimic de-a gata, chiar dacă ne place o informaţie. De fapt, despre asta e educaţia media", spune Cristina Lupu, director executiv al CJI.

"UNICEF sprijină dezvoltarea educaţiei media în România, astfel încât copiii şi adolescenţii să dobândească abilităţile esenţiale de care au nevoie în prezent. Ei trebuie să înveţe cum să facă diferenţa între opinii şi fapte, cum să distingă între informaţii false şi ştiri verificate. Putem lucra împreună cu copiii pentru a împărtăşi cunoştinţe mai multor copii, iar unul dintre cele mai bune exemple este colaborarea noastră cu membri ai Boardului Copiilor şi ai Consiliului Naţional al Elevilor, care au avut rezultate excelente împărtăşindu-le colegilor lor noţiuni de bază de educaţie media. Lucrăm de asemenea împreună cu mediul universitar pentru a pregăti cât mai bine generaţiile viitoare de cadre didactice, astfel încât să le transmită elevilor noţiunile de educaţie media necesare", a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

În partea a doua a zilei, evenimentul continuă cu o serie de ateliere pentru profesori, elevi şi tineri, pe teme precum "Cum abordăm subiecte dificile din media la clasă?", "Cum ne putem apăra de noi înşine? Despre biasuri" şi "Cum ne construiesc poveştile realitatea?".

Conferinţa are în vedere contextul ucrainean şi modul în care educaţia media poate creşte rezilienţa în cadrul unei societăţi. Astfel, participanţii pot urmări online prezentarea Programului de Educaţie Media al CJI în România, precum şi prezentarea programului de educaţie media din Ucraina, aceasta din urmă fiind susţinută de Valeria Kovtun, fondatoarea şi directoarea Filter, primul proiect naţional de educaţie media lansat în ţara vecină. Filter se concentrează pe dezvoltarea abilităţilor de gândire critică ale ucrainenilor şi pe promovarea educaţiei media ca măsură preventivă împotriva dezinformării. În acest sens, Filter a lansat o platformă de studiu online, a deschis cluburi de educaţie media, a organizat primul concurs naţional pentru elevi "Reporter" şi a coprodus un proiect TV împreună cu televiziunea publică ucraineană.

"FAKE sau NEWS? Învaţă să pui întrebările care te apără" este o conferinţă din cadrul Programului de Educaţie Media, semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi UNICEF în România, în parteneriat cu Romanian-American Foundation. Ediţia din 2023 e realizată cu sprijinul ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Despre Centrul de Jurnalism Independent (CJI)

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizaţie non-guvernamentală activă de peste 28 de ani în protejarea democraţiei şi a celor care cred în valorile sale. CJI activează în slujba libertăţii de exprimare şi a educaţiei. Peste 15.000 de profesionişti media, 4.500 de profesori şi 100.000 de elevi au trecut pragul CJI de-a lungul timpului. Pentru mai multe informaţii despre activitatea CJI, vizitaţi: https://cji.ro/, pagina de Facebook şi Instagram.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România,

UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informaţii despre UNICEF şi activitatea sa, vizitaţi https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriţi UNICEF în România pe Facebook şi Instagram.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu