Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 19 mai 2023

"Când ţi-ai verificat ultima dată tensiunea arterială?"

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale - intervenţie de sănătate publică salvatoare de vieţiCauză majoră a deceselor premature la nivel global, hipertensiunea arterială (HTA) este şi în România principalul contribuitor (62%) la mortalitatea prin boli cardiovasculare. Acestea din urmă determină cele mai multe decese din ţara noastră (57%), chiar mai mult decât cancerul. Hipertensiunea arterială continuă să reprezinte un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, renale, inclusiv prin faptul că apare la vârste din ce in ce mai tinere si că de multe ori evoluează fără semne si simptome. (1)

Societatea Română de Cardiologie atrage din nou atenţia, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, asupra celei mai simple intervenţii de sănătate publică, salvatoare de vieţi: măsurarea corectă a tensiunii arteriale şi respectarea a ceea ce a prescris medicul. Mesajul internaţional lansat de World Hypertension League pe care şi medicii din România îl susţin este "Măsoară-ţi corect tensiunea arterială! Ţine valorile tensionale sub control! Ca să trăieşti mai mult!"

"Măsuraţi-vă corect tensiunea arterială, controlaţi-o, trăiţi mai mult !"

"Creşterea valorilor tensiunii arteriale are două mari efecte negative asupra organismului uman: îmbătrânirea vaselor de sânge şi suprasolicitarea inimii. Acest fenomen se petrece în tăcere, persoana care are hipertensiune nu simte de cele mai multe ori niciun disconfort. În tot acest timp organe vitale sunt afectate, iar foarte mulţi români descoperă că au hipertensiune abia când ajung la spital după evenimente grave, ireversibile: infarct de miocard, accident vascular cerebral, angină pectorală, fibrilaţie atrială, insuficienţă renală, insuficienţă cardiacă, boală renală cronică, afectarea arterelor membrelor inferioare", explică dl Profesor Univ. Dr. Bogdan Alexandru Popescu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie. "Măsurarea corectă a tensiunii arteriale şi depistarea la timp a acestei afecţiuni poate creşte şansele unei vieţi mai lungi şi mai sănătoase pentru că o scădere chiar şi uşoară a valorilor tensionale prin tratament corect administrat şi stil de viaţă echilibrat scade cu 7% riscul de a muri prin infarct iar pe cel de a muri prin accident vascular cerebral cu 10%," mai subliniază dl Profesor Univ. Dr. Bogdan Alexandru Popescu.

Prevalenţa şi evoluţia acestei afecţiuni către vârste tot mai tinere arată că hipertensiunea arterială este şi în România o urgenţă de sănătate publică dar care poate fi relativ uşor controlată. "Una dintre ţintele globale pentru bolile netransmisibile este reducerea prevalenţei hipertensiunii arteriale cu 33% între 2010 şi 2030 . Ne bucurăm că pacientul devine un partener tot mai important al medicului practic în orice afecţiune, cu atât mai mult în menţinerea sub control a tensiunii arteriale şi reducerea urmărilor severe ale acesteia. Ducem însă o luptă grea, în contextul tot mai dificil al dezinformării din spaţiul online," arată doamna Dr. Ana-Maria Vintilă, Preşedintele Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie.

- Astfel, în fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale.

- Aproape jumătate (45%) dintre românii adulţi au hipertensiune arterială.

- Un procent semnificativ, peste 20%, nu ştiu că au valori tensionale crescute, nu se tratează şi pot deja să aibă complicaţii ale acesteia.

- Se estimează la nivel mondial că 46% dintre adulţii cu hipertensiune nu ştiu că au această afecţiune.

- Mai puţin de jumătate dintre adulţii (42%) cu hipertensiune arterială sunt diagnosticaţi şi trataţi.

"Campania de informare asupra hipertensiunii arteriale pe care Societatea Română de Cardiologie o desfăşoară constant deja de 5 ani, are ca scop tocmai creşterea nivelului de informare a românilor asupra evoluţiei afecţiunii, înţelegerea obiectivelor tratamentului şi a importanţei respectării acestuia pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. Conceptul campaniei Măsoară-ţi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpunEu! se bazează pe puterea dialogului medic - pacient, pe grija informării corecte a celor dragi şi pe implicarea pentru propria sănătate a fiecăruia dintre noi," aminteşte dna Dr. Ana-Maria Vintilă.

Mai multe informaţii despre afecţiune, abordare terapeutică şi sfaturi pentru un stil de viaţă echilibrat sunt disponibile pe site-ul campaniei Măsoară-ţi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpunEu!, proiect derulat cu sprijinul Servier România:

www.pentrucaasaspuneu.ro

***

Medicii recomandă:

#Măsoară Corect Tensiunea Arterială:

Cum se măsoară corect tensiunea:
https://www.pentrucaasaspuneu.ro/ce-este-hipertensiunea/masurarea-corecta-a-hipertensiunii/

#Înţelege Valorile Tensionale:

Ce tensiune este bună şi când mergem la medic:
https://www.pentrucaasaspuneu.ro/ce-este-hipertensiunea/valorile-tensionale-considerate-normale/

#Respectă Tratamentul Prescris:

Care sunt obiectivele tratamentului antihipertensiv:
https://www.pentrucaasaspuneu.ro/ce-este-hipertensiunea/cum-tratam-hta/

*

(1) Studiul SEPHAR III, 2016
(2) WHO, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension , pagina vizitata la 9.05.2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu