Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 20 mai 2023

57% dintre copii experimentează dureri de cap cel puţin o dată pe lună.

Frecvenţa acestora s-a accentuat odată cu folosirea în exces a ecranelor- Părinţii se arată îngrijoraţi de durerile de cap ale celor mici, foarte mulţi dintre aceştia declarând că s-au confruntat cu această problemă

- Principalele cauze identificate de părinţi: statul prelungit al copilului în faţa ecranelor de calculator sau telefon, adesea programul încărcat de la şcoală

- Pentru tratarea durerilor de cap, părinţii cer sfatul medicului sau apelează la medicamente specifice pentru copii

7 din 10 copii s-au plâns cel puţin o dată de durere de cap, arată datele unui unui studiu online realizat în aprilie 2023 pe platforma iVox. Rezultatele sunt prezentate în cadrul campaniei "Tărâmul ferecat al durerilor de cap", lansată de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Asociaţia din Grijă pentru Copii, în cadrul unui program educaţional dedicat părinţilor în parteneriat cu Reckitt. Durerile de cap la copii pot să apară chiar de la o vârstă fragedă. 6 din 10 copii care povestesc şi se plâng despre durerile de cap au între 4 şi 12 ani.

Scopul studiului online şi a fost să cerceteze percepţia părinţilor asupra realităţii durerilor de cap în rândul copiilor. Campania îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la urmărirea durerilor de cap la copil: cât de des apar acestea, cât de mult afectează dispoziţia copilului, ce le declanşează, când mergem cu copilul la medic ca să putem afla cauza durerilor, dacă le putem preveni şi ce tratament adecvat vârstei poate fi folosit.

Procentul părinţilor care iau în serios durerile de cap ale copilului lor a crescut faţă de 2019. Şase din zece părinţi ar dori să ştie mai multe despre durerile de cap ale copiilor pentru a lua măsuri la timp pentru protejarea copilului lor. Dacă în 2019 doar 41% dintre părinţi relatau că au discutat despre durere cu copilul lor (conform datelor unui studiu similar), în 2023, 1 din 2 părinţi spun că discută des sau foarte des cu copiii lor despre durerile pe care aceştia le simt şi despre care doresc să vorbească.

Principalele cauze ale durerilor de cap la copii, identificate de părinţi, sunt legate de folosirea timp îndelungat a ecranelor telefoanelor mobile sau calculatoarelor. 46% dintre părinţi spun că durerile de cap ale copilului lor au apărut sau s-au accentuat odată cu folosirea prelungită a ecranelor în timpul şcolii online. 8 din 10 copii acuză dureri de cap după ce petrec mai mult timp în faţa ecranelor. În plus, aproape 7 din 10 copii se plâng de dureri de cap când programul de la şcoală este încărcat, fără posibilitatea de a se juca în aer liber.

"Durerile de cap la copii, deşi mai mult explicate de specialişti în ultima perioadă şi mai bine înţelese de către părinţi, ascund în continuare o serie de necunoscute - de la cauza durerii până la temeri legate de cum ar putea evolua aceasta. În acest context am lansat campania 'Tărâmul ferecat al durerilor de cap' prin care ne propunem să punem la dispoziţia părinţilor o serie de informaţii educaţionale despre cum o echipă multidisciplinară poate da cel mai corect diagnostic în cazul durerilor de cap frecvente la copii, dar şi sfaturi pentru a gestiona corect acest simptom", a declarat Magda Popescu Biclineru, vicepreşedinte Asociaţia "Din Grijă pentru Copii".

40% dintre părinţi ai căror copii se plâng de dureri de cap cer imediat sfatul medicului pediatru

Ca primă reacţie, până să ajungă la medic, peste 4 din 10 părinţi liniştesc acasă durerea de cap a copiilor cu medicamente obişnuite pentru durere. 8 din 10 părinţi folosesc medicamente specifice pentru copii, pe baza recomandărilor medicului. 50% aleg tratamente pe bază de ibuprofen, 39% paracetamol, iar 30% apelează la soluţii naturiste. Pentru 6 din 10 părinţi este important ca tratamentul să acţioneze rapid şi pentru 4 din 10 să fie bine tolerat de organism.

"Ne îngrijorează durerea de cap a copilului. Devenim foarte atenţi dacă durerea de cap a copilului se repetă: 'cu ce te pot ajuta dragul meu?'. Stăm de vorba cu copilul nostru, îi acordăm atenţie şi îl ascultăm. Povestea durerii lui ne poate ajuta să ne înţelegem mai bine propriul copil şi să luăm decizia corectă în timp util. Apelăm la medicul copilului pentru a afla cauza durerii: de la o banală răceală, la boli infecţioase severe, de la tulburări de vedere, la paraziţi, boli neurologice sau tumori grave, poate fi doar un pas, în care reacţia noastră rapidă poate salva viaţa copilului", a declarat Dr. Valeria Herdea, medic de familie, preşedinte AREPMF.

Potrivit studiului, 65% dintre părinţi cred că durerea de cap la copii poate fi atât o afecţiune în sine, cât şi un simptom al altei afecţiuni.

"Durerea de cap la copii este un simptom care, după o anamneză amănunţită în cabinetul medicului pediatru, poate fi diagnosticată drept simplă manifestare dintr-un tablou clinic al unei boli acute sau poate necesita o abordare multidisciplinară şi recomandarea ca pacientul să fie consultat de un medic specialist neurolog, ORL, oftalmolog etc., în funcţie de manifestări, factorii determinanţi şi momentele când apare acest simptom. Este important ca părinţii să urmărească frecvenţa şi caracteristicile durerilor de cap şi să ţină un jurnal al acestora pentru a putea oferi toate răspunsurile atunci când se prezintă la medic", a declarat Dr. Victor Miron, medic specialist pediatru.

Studiul "Copiii şi durerile lor" a fost realizat pe platforma iVox în aprilie 2023, pe un eşantion de 1.086 de părinţi, populaţie reprezentativă la nivelul utilizatorilor de Internet din România, cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 - 55 ani, părinţi din mediul urban.

Campania educaţională "Tărâmul ferecat al durerilor de cap" este derulată de Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), Asociaţia din Grijă pentru Copii, în parteneriat cu Reckitt, în perioada mai-septembrie 2023. Informaţii despre campanie vor putea fi accesate pe canalele online ale celor două asociaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu