Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 4 mai 2023

DSP Caraș-Severin derulează în luna mai campania ”Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!

 Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin derulează în luna mai 2023 Campania ”Fii inspirat! Nu te apuca de fumat”, campanie destinată prevenirii consumului de tutun.
Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și este totodată și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.
Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață pierduți prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun.
În Uniunea Europeană (UE):
 Conform datelor prezentate în raportul Health at a Glance: Europe 2022, în ciuda unor progrese înregistrate în
ultimul deceniu în reducerea ratelor de fumat, aproape unul din cinci adulți (19%) a fumat zilnic în anul 2020.
 Numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația și 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de
ani fumează.
Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este de asemenea îngrijorătoare. Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. (The Institute for Health Metrics and Evaluation,
2021). Există noi evidențe care sugerează că adolescenții și tinerii sunt mai susceptibili la adicție în comparație cu persoanele din grupe de vârstă mai mari.
În România:
 Conform datelor studiului ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) derulat în anul 2019 a reieșit o prevalență a debutului fumatului zilnic înainte de 13 ani de 5%.
 Conform datelor Eurostat, 2019, cea mai mare prevalență a fumatului zilnic este la grupa de vârstă 25-34 de ani, iar cea mai scăzută la grupa de vârstă de peste 75 de ani.
 Conform studiului INS din anul 2021, procentul persoanelor fumătoare în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic este de 10,16% în timp ce 9,81% fumează ocazional.
De aceea, prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control al epidemiei de fumat, în timp ce limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea
generală de bine.
În acest context, campania privind prevenția consumului de tutun, derulată la nivel național în 2023, are ca temă
„Prevenirea consumului de țigări și a utilizării de dispozitive electronice (HTPs și ENDS) în rândul adolescenților”.
Scopul acestei campanii este informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de
țigări și utilizarea dispozitivelor electronicele (HTPs și ENDS) îl pot avea asupra sănătății.
Obiectivele campaniei sunt:
 Creşterea nivelului de conştientizare al adolescenților și părinților acestora cu privire la riscurile pentru sănătate
ale consumului de tutun sub orice formă (fumat convențional, tutun fără fum și produse cu tutun încălzit).
 Creşterea nivelului de conştientizare al adolescenților și părinților acestora cu privire la prezenţa riscului
expunerii altor persoane (expunere pasivă) la inhalarea fumului sau vaporilor de tutun şi/sau a altor compuși
nocivi.
 Creşterea motivaţiei adolescenților de a nu consuma nici o formă de tutun.
 Creşterea motivaţiei adolescenților care consumă tutun sub orice formă, de a renunţa să mai consume.
Mesajele principale ale campaniei sunt:
 E mult mai ușor să nu te-apuci decât să te lași de fumat!
 Îndrăznește să spui NU, fumatului!
 Vrei să te protejezi?  Nu începe să fumezi!
 Nu toți care-ți sunt prieteni îți vor binele! Refuză țigara oferită de ”prieteni”!
În România, implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea
unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție a consumului de tutun în rândul adolescenților.

De asemenea, mediatizarea largă a campaniei din 2023 “Fii inspirat! Nu te apuca de fumat!” prin toate canalele de
informare, poate ajuta adolescenții să conștientizeze importanța sănătății prin prevenirea consumului de tutun sub orice
formă.
COMPARTIMENTUL DE COMUNICARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu