Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 19 mai 2023

Picnicul "La pas", la cea de-a doua ediţie, în holul Electro

Holul Electro a găzduit cea de-a doua ediţie picnicului "La pas", eveniment organizat de CRIES - Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice & Solidare, Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara şi Asociaţia Culturală Diogene, parte a Programului LA PAS / Slowing Down, cofinanţat de Primăria Municipiului Timişoara prin Centrul de Proiecte, care îşi propune combaterea risipei alimentare şi promovarea unor forme de comerţ echitabile.

Peste 500 de studenţi ai Universităţii Politehnica Timişoara au vizitat standurile unde au degustat gustări delicioase, dar au aflat şi o serie de informaţii interesante privind alimentaţia sănătoasă, combaterea risipei alimentare, comerţul echitabil.

Au fost prezentate, cu această ocazie, produse locale - brânzeturi artizanale de la Curtea Culorilor, gemuri şi zacuscă, alimente cu termen scurt de valabilitate - ciocolată şi biscuiţi, cafea fair trade şi ceai eco local.

Elevii de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Timisoara au organizat un atelier senzorial de recunoaştere a condimentelor, cu flori şi farfurii comestibile, din tărâţe, dar şi germeni şi vlăstari, hrană vie, multe descoperiri interesante pentru public.

Alţi elevi, de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, au pregătit borcane anti-risipă, o iniţiativă pentru combaterea risipei alimentare ce a demonstrat cum se poate produce "vegeta" din resturi alimentare.

Un alt atelier care a suscitat interes a fost cel în care au fost explicate etichetele Eco, Bio şi Fair Trade, s-a demonstrat cum poate fi folosit uleiul alimentar uzat şi au fost promovate întreprinderi sociale.

Nu în ultimul rând, au fost puse la dispoziţia celor prezenţi cărţi despre hrana sănătoasă, rezilienţă şi dezvoltare durabilă, creştere, descreştere şi economie circulară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu