Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 mai 2023

150.000 de noi conexiuni de internet fix in rural


 In anul 2022, decalajul dintre urban si rural in internetul fix a scazut cu 3 puncte procentuale, ajungand la 14%, pe seama noilor conexiuni instalate in mediul rural. Astfel, rata de penetrare la 100 gospodarii a ajuns la 77% la nivel national, respectiv 69% in mediul rural si 83% in mediul urban. 

Raportul ANCOM privind piata telecom la finalul anului 2022 si principalele evolutii fiind:

Internet fix

  • Cu o crestere de 4%, numarul de conexiuni in anul 2022 a ajuns la 6,4 milioane, 90% permitand viteze care depasesc 100 Mbps
  • 27% dintre conexiuni (1,7 milioane conexiuni, in crestere cu +27%) permit viteze de cel putin 1 Gbps
  • Ritmul de crestere a numarului de conexiuni din mediul rural (+7%) il depaseste pe cel din urban (+3%)
  • Traficul mediu lunar a ajuns la 69 GB per locuitor (+22%), adica 2,4 GB/zi
  • La nivel national, rata de penetrare la 100 de gospodarii a ajuns la 77% (83% in mediul urban si 69% in mediul rural)
  • Dupa numarul de conexiuni, primii 3 furnizori sunt: RCS&RDS (67%), grupul Orange (20%) si Vodafone (12%)

Internet mobil

  • Numarul total de conexiuni active a inregistrat o usoara crestere, ajungand la 21,4 milioane, 77% dintre acestea permitand 4G si/sau 5G (16,5 milioane)
  • Numarul conexiunilor 5G a crescut de 3 ori fata de sfarsitul anului 2021, ajungand la un total de 723.000 de conexiuni
  • 19,85 milioane de conexiuni sunt folosite atat pentru telefonie, cat si pentru internet mobil, iar 1,52 milioane sunt utilizate doar pentru acces la internet mobil (data only)
  • Traficul mediu lunar a fost de 8 GB per locuitor (+24%), adica aproape 270 MB/zi

·        Dupa numarul de conexiuni active, primii 3 furnizori sunt: grupul Orange (40%), Vodafone (24%) si RCS&RDS (24%)

Telefonie mobila

  • 23,2 milioane de cartele SIM active de telefonie mobila, din care 64% sunt pe baza de abonament si 36% pe baza de cartele preplatite
  • Numarul cartelelor SIM cu abonament a inregistrat o crestere de 6%, in timp ce numarul de cartele SIM preplatite „active" a scazut cu 6%
  • Traficul total de voce a inregistrat o scadere de 7%, pana la 64 miliarde de minute, in timp ce traficul mediu de telefonie mobila efectuat de un locuitor a fost de 4 ore si 39 minute/luna, respectiv de 19 SMS-uri/luna
  • In functie de numarul de cartele SIM active, grupul Orange avea o cota de piata de 37%, Vodafone 30%, iar RCS&RDS 21%

Televiziune

  • Numarul abonatilor la servicii TV a stagnat la 7,85 milioane
  • Se mentine preferinta utilizatorilor de a migra catre serviciile de retransmisie prin cablu (+6%, pana la 6,6 milioane abonati) in defavoarea serviciilor prin satelit/DTH (-21%, pana la un total de 1,2 milioane)
  • In functie de numarul total de abonati la sfarsitul anului 2022, RCS&RDS avea o cota de piata de 69%, grupul Orange 16%, Vodafone 11%

Venituri din sectorul telecom

  • Veniturile din sectorul telecom au inregistrat o usoara scadere in anul 2022 (-1%), totalizand 16,9 miliarde de lei
  • Internetul fix si mobil a generat 35% din totalul veniturilor, telefonia mobila 32%, retransmisia programelor TV 15%, telefonia fixa 9%, iar celelalte tipuri de retele/servicii 9%
  • In functie de veniturile obtinute din furnizarea de retele si servicii de comunicatii electronice, primii 3 furnizori erau: grupul Orange (40%), Vodafone (24%) si RCS&RDS (24%)

Raportul de date statistice

Raportul de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru semestrul II 2022 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate de furnizorii care au obligatia de a transmite catre ANCOM valorile indicatorilor corespunzatori categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 si este disponibil aici. Evolutiile prezentate mai sus sunt anuale.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu