Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 27 octombrie 2022

Timişoara, capitală europeană automotive


 Timişoara este, în perioada 26 - 28 octombrie 2022, capitală europeană automotive, prin găzduirea, de către Universitatea Politehnică Timişoara, a celui de-al XVII-lea Congres European Automotive - EAEC - MVT 2022, eveniment organizat în colaborare cu SIAR - Societatea Inginerilor de Automobile din România, ce reuneşte cei mai reputaţi specialişti în domeniu din ţară şi din străinătate.
EAEC (European Automobile Engineers Cooperation), organizaţia europeană a societăţilor naţionale pentru ingineria automobilului, fondată în 1984, reuneşte reputaţi specialişti în domeniul automotive, atât din mediul universitar, cât şi din industrie.

Potrivit cutumelor, fiecare organizator al congresului EAEC personalizează dezbaterile, iar Universitatea Politehnică Timişoara a propus, pentru acest an, ca prezentările să se încadreze în următoarele teme: Motoare, Vehicule şi Transporturi (MVT).

Deschiderea festivă a evenimentului, prezidat şi moderat de prof. Univ. Dr. ing. Liviu Mihon, de la Facultatea de Mecanică a UPT, ce a reunit specialişti din marile centre universitare ce oferă programe de studiu în domeniul automotive din ţară şi din străinătate, a avut loc miercuri, 26 octombrie 2022, în Auditorium-ul Centrului de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara, Bd Vasile Pârvan nr. 2B.
Cuvântul de salut al conducerii Universităţii Politehnica Timişoara a fost adresat participanţilor la congres de către prof. Univ. Dr. ing. Sorin Muşuroi, prorector al instituţiei, care s-a declarat onorat de faptul că universitatea a fost aleasă pentru găzduirea evenimentului, acesta fiind o recunoaştere a prestigiului de care se bucură Politehnica timişoreana pe plan naţional şi internaţional, atât pentru latura educaţională, cât şi cea de cercetare.

Tot în cadrul deschiderii festive, decanul Facultăţii de Mecanică a UPT, prof. Univ. Dr. ing. Virgil Stoica, a adresat salutul său participanţilor, mulţumindu-le pentru prezenţa la eveniment, prof. Gunter Hohl, preşedintele EAEC, a prezentat un scurt istoric al organizaţiei, dar şi evoluţiile din ultimul timp în domeniul industriei auto, Nicolae Burnete, preşedintele SIAR, a prezentat ultimele rezultate ale cercetărilor în domeniul auto, felicitându-i pe organizatori pentru faptul că au reuşit să reunească cei mai importanţi specialişti din domeniu, iar Corina Sandu, de la Virginia Tech, dar şi preşedinte al ISTVS (Internaţional Society for Terrain-Vehicle Systems), a vorbit despre cercetările în domeniul vehiculelor de teren, un domeniu mai larg ce reuneşte de la vehicule utilitare până la cele folosite pentru explorare, chiar şi pe alte planete.

Nu în ultimul rând, prezentările în plen au fost deschise de academicianul Ion Boldea, de la Universitatea Politehnică Timişoara, care, în cadrul prezentării cu tema "Automotive electric propulsion systems: recent progress", a vorbit despre viitorul mobilităţii, dat şi despre etică în dezvoltarea tehnologiei.

Ulterior au fost prezentate lucrări pe cele şapte secţiuni ale congresului: Advanced Powertrain and Propulsion, Automotive Design and Testing, Terrain Vehicles, Advanced Engineering Methods, Materials, Automotive Technology and Maintenance, Road Safety şi Mobility of Things.

Congresul EAEC MVT - 2022 a fost şi locul de întâlnire pentru tinerii studenţi (membrii SIAR juniori) în Congresul lor internaţional, dar şi în cadrul concursului profesional de inginerie auto "Profesor ing. Constantin Ghiulai", pe următoarele secţiuni: Dinamica vehiculelor - ediţia a VIII-a; Automotive CAD -CATIA - ediţia a 5-a.

Întregul eveniment a beneficiat şi de sesiuni tehnice, prezentate de companii, care au venit cu standuri de prezentare, de o expoziţie de automobile care a reflectat, prin maşinile de epocă, dar şi ultimele modele de maşini electrice, evoluţia domeniului auto, precum şi de o prezentare a maşinii de Formula Student a UPT Racing Team.

 
Departament Comunicare şi Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu