Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 21 octombrie 2022

500 de km de frontieră română supravegheaţi video de camere de supraveghere speciale


 - BAT România donează Poliţiei de Frontieră Română 300 de noi camere speciale de supraveghere

- Cele 300 de camere de supraveghere se adaugă celor 250 donate anul trecut de BAT

- 500 de km de frontieră supravegheaţi cu ajutorul camerelor donate de BAT în ultimii doi ani

- În primele nouă luni ale anului 2022, autorităţile române au confiscat peste 61 de milioane de ţigarete de contrabandă, cu o valoare totală pe piaţa neagră de peste 39 de milioane de lei

- Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow), ceea ce implică susţinerea eforturilor de combatere a activităţilor de trafic ilicit

Bucureşti, 19 octombrie 2022 - Într-un efort comun de combatere a traficului ilicit, BAT România donează Poliţiei de Frontieră Române 300 de noi camere speciale de supraveghere. Acestea se adaugă celor 250 de camere de supraveghere donate anul trecut, completând astfel tehnica de supraveghere folosită pentru zonele greu accesibile.

România are peste 2.000 km de frontieră externă a Uniunii Europene, porţiuni importante fiind în zone muntoase şi împădurite, în care supravegherea graniţei este dificilă. Cu ajutorul camerelor de supraveghere donate în ultimii doi ani de BAT, peste 500 km de graniţă supuşi încercărilor continue de trecere frauduloasă cu cantităţi semnificative de ţigări vor putea fi supravegheaţi cu o mai mare uşurinţă.

În primele 9 luni ale anului 2022, autorităţile române au capturat peste 60 de milioane de ţigarete, a căror valoare de piaţă se ridică la peste 38,5 milioane de lei (peste 7 milioane de euro), conform datelor https://stopcontrabanda.ro/, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă din România.

"Evoluţia descendentă din ultimii trei ani a pieţei ilicite de ţigări, cu un nivel minim istoric de 6,1% înregistrat în iulie 2022, ne arată că lucrurile se pot schimba în bine prin eforturi susţinute şi comune ale autorităţilor în parteneriat cu mediul de afaceri. Cele 550 de camere speciale de supraveghere donate de BAT contribuie la întărirea capacităţii autorităţilor în combaterea traficului ilicit şi, sperăm, la menţinerea acestui trend pozitiv şi în viitor", a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al Ariei Europa centrală şi de sud din cadrul BAT.

Conform platformei Stop Contrabanda, mai mult de o treime din capturile de ţigări de contrabandă din primele nouă luni ale anului 2022 (23 de milioane de ţigarete) au fost realizate la graniţele de Nord-Est şi Nord-Vest ale României, Ucraina şi Moldova fiind sursa pentru mai multe tipuri de ţigări prezente în piaţa ilicită din România, în special cele contrafacute sau destinate magazinelor duty free.

"Scăderea nivelului traficului ilicit de ţigarete din ultima perioadă are la bază măsurile de întărire a supravegherii frontierelor externe ale ţării, atât cu resurse umane, cât şi cu tehnică de specialitate ca urmare a conflictului din Ucraina.
În acest context, salut colaborarea cu BAT care sprijină acest efort al Poliţiei de Frontieră de securizare a frontierelor, inclusiv prin donarea, pentru al doilea an consecutiv, a unor camere de supraveghere. Este un beneficiu comun care serveşte interesului cetăţenilor şi demonstrează că parteneriatul autorităţilor cu mediul privat este unul viabil şi oportun", a declarat Victor - Stefan Ivascu, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de pe teritoriul României - un instrument de sprijin pentru autorităţi, cât şi de informare a consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii.

Despre BAT în România

- BAT este prezentă pe piaţa din România de 25 ani. Impactul BAT în economia României în această perioadă este de 125 de miliarde de euro* (*Conform analizei derulate de grupul independent de consultanţă şi cercetare de piaţă CIVITTA)

- Pe fondul reducerii nivelului contrabandei cu ţigări, BAT a avut în anul 2021 o contribuţie totală la bugetul de stat de circa 11 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro) sub formă de taxe şi accize, o creştere de 10% faţă de anul 2020.

- BAT este liderul pieţei tutunului din România, cu o cotă de peste 50% şi cel mai mare contribuabil la bugetul de stat pentru doi ani consecutivi (2020 şi 2021).

- BAT are peste 3.000 de angajaţi şi creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie şi aprovizionare.

Despre BAT

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow) prin reducerea impactului asupra sănătăţii, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulţi o gamă variată de produse cu risc redus*.

Compania continuă să susţină clar că fumatul cauzează riscuri majore la adresa sănătăţii şi că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunţarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus* dovedit ştiinţific. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevărat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului până în 2030 şi de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT şi-a stabilit o serie de obiective ambiţioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralităţii emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 şi 2 până în 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unică folosinţă şi utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale până în 2025.

BAT are peste 52.000 de angajaţi şi operează în peste 175 de ţări. Grupul BAT a generat venituri de 12.87 miliarde de lire sterline în prima jumătate a anului 2022 şi un profit din operaţiuni de 3.68 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de ţigarete şi o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun şi nicotină, precum şi produse tradiţionale din tutun care nu ard. Acestea includ ţigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum şi produse orale tradiţionale, cum ar fi snus şi snuff umed. După primul semestru al anului 2022, BAT a înregistrat 20,4 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creştere de 2,1 milioane faţă de anul precedent.

*Bazat pe dovezile existente şi presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de risc şi provoacă dependenţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu