Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 13 octombrie 2022

Primii paşi concreţi pentru descentralizare. Regiunea Vest are propriul Program Regional, aprobat de Comisia Europeană

 
Pentru prima oară, regiunile din România au un program propriu de dezvoltare prin fonduri europene, elaborat în funcţie de nevoile şi priorităţile locuitorilor lor. Programul Regiunii Vest, ce cuprinde judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş Severin, a fost aprobat de Comisia Europeană. 1,18 miliarde de euro vor ajunge aici în ciclul financiar 2021-2027.

În premieră, programul a fost elaborat ţinând cont de nevoile şi particularităţile Regiunii Vest, după consultări cu locuitorii şi actorii din zonă. În acelaşi timp, el urmăreşte îndeplinirea obiectivelor de politică ale Uniunii Europene, cu accent pe dezvoltare economică, digitalizare, inovare şi investiţii verzi. Scopul e acela de a îmbunătăţii calitatea vieţii a locuitorilor din Regiunea Vest.

Tot în premieră, programul este gestionat direct de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management. Asta înseamnă reguli mai simple şi mai clare, mai puţină birocraţie, etape de evaluare mai scurte şi o comunicare transparentă şi accesibilă.

"Cred că nu exagerez dacă spun că suntem contemporani cu scrierea istoriei dezvoltării regionale. E un moment pe care îl aşteptam de multă vreme şi e rodul unei munci îndelungate realizată de echipa ADR Vest şi de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest. Avem la dispoziţie cea mai mare sumă de care a beneficiat regiunea noastră într-un ciclu financiar. Sunt bani care vor fi investiţi, nu cheltuiţi. Trebuie schimbată această abordare în primul rând din mentalul colectiv, pentru că aceşti bani trebuie să producă dezvoltare şi în momentul în care finanţarea se opreşte", a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Programul Regional Vest are 7 priorităţi destinate investiţiilor:

Prioritatea 1 - Regiune inovatoare şi competitivă - 236 milioane de euro

Se finanţează investiţii care sprijină creşterea competitivităţii şi digitalizarea întreprinderilor, dezvoltarea ecosistemului de inovare şi a competenţelor viitorului.

Prioritatea 2 - Regiune smart - 34 milioane de euro

Se finanţează investiţii care sprijină digitalizarea administraţiei publice şi utilizarea de tehnologii de tip Smart city pentru interacţiunea cu cetăţenii şi mediul de afaceri.

Prioritatea 3 - Regiune verde - 157 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru eficientizarea energetică a clădirilor şi crearea de noi spaţii verzi.

Prioritatea 4 - Regiune cu mobilitate mobilitate sustenabilă - 157 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru creşterea capacităţii, calităţii şi atractivităţii transportului public de călători.

Prioritatea 5 - Regiune conectată - 158 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru creşterea conectivităţii şi accesibilităţii în şi din Regiunea Vest, inclusiv pentru îmbunătăţirea siguranăei rutiere şi dezvoltarea unui sistem de transport public regional.

Prioritatea 6 - Regiune educată şi atractivă - 194 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru acces la educaţie de calitate, condiţii moderne de învăţare şi pentru valorificarea potenţialului turistic.

Prioritatea 7 - Regiune pentru oameni - 193 milioane de euro

Se finanţează investiţii pentru creşterea calităţii spaţiilor publice urbane, a obiectivelor de patrimoniu cultural şi de infrastructură culturală publice.

"În zona de dezvoltare ne-am asumat nişte "riscuri", în ideea de a investi mai mult în zona de inovare, în zona de pregătire a companiilor în momentul în care ele îşi doresc să se dezvolte. Ne dorim să creştem numărul companiilor raportat la mia de locuitori şi, în paralel, să stimulăm companiile să îşi dezvolte proiectele din regiune. Avem în vedere o sumă consistentă care va fi investită într-un fond de capital de risc regional, ceea ce este unic - în România mai există doar câteva la nivel national. Iar acest fond de capital de risc trebuie să investească în firme care sunt localizate aici. Acesta poate atrage chiar şi firme din alte regiuni sau alte ţări spre Regiunea Vest. De asemenea, vom avea un fond prin care să susţinem cu competenţe şi mentorat firmele aflate în zona de accelerare. În plus, vrem să înfiinţăm 4 centre de competenţe, în care, împreună cu firmele şi universităţile din regiune să putem să le oferim tinerilor acces la tehnologie, dar şi cursuri de antreprenoriat, care să le ofere şansa să să devină antreprenori", a mai declarat Sorin Maxim, cu privire la particularităţile programului.

Pot obţine finanţare autorităţi şi instituţii publice, mediul de afaceri, mediul academic şi de cercetare şi cel nonguvernamental.

Calendarul apelurilor de proiecte care urmează să fie lansate în perioada următoare poate fi regăsit deja pe site-ul ADR Vest, iar în curând vom publica şi primele Ghiduri ale solicitantului în consultare publică.

Pentru informaţii suplimentare ne puteţi scrie la adresa de e-mail: helpdesk@adrvest.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu