Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 3 octombrie 2022

Muzeul Tehnic al UPT și Experimentarium TM, scenă de teatru Cartierul Cetate, într-un spectacol cu elemente digitale și de realitate augmentată

Două lumi distincte, dar complet opuse, își dau întâlnire prin intermediul unei studente pasionate de vintage și o pasionată de tehnologie. O incursiune urbană de redescoperire a patrimoniului timișorean. „Ce a fost", „Ce este" și „Ce va fi" se împletesc prin viziune tehnologică și creativitate artistică, într-un Experimentarium de imaginație, menit să deschidă noi perspective în mentalul colectiv.

Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu Muzeul Național al Banatului și Teatrul studențesc Thespis, organizeazămarți și miercuri, 4 și 5 octombrie 2022, de la ora19:00 în cadrul Muzeului Tehnic al UPT și Experimentarium TM, din zona Parcul Rozelor,un spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată - Cartierul Cetate, sub reflector!Participarea este gratuită!

Spectacolul face parte din seria de evenimente dedicate programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara, proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, realizat de Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu Muzeul Național al Banatului.

Regia spectacolului este inspirată din expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Cetate - O lume în oglindă”, organizată chiar în acest an de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, care are la bază selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, precum și amintirile culese din istoria orală timișoreană, valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, care sunt îmbinate cu poeziile originale create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban.

Prin acest spectacol, gazdele evenimentului doresc să aducă sub reflector - posibilitățile pe care le oferă lumea digitală, care ne permit să „sfidăm” granițele timpului și să explorăm cultura și patrimoniul orașului nostru, prin mijloace care ne captivează simțurile, într-o transpunere modernă a tradițiilor timișorene.

Interpretările artistice și filmele obținute vor fi încărcate pe site-ul web al Spotlight Heritage Timisoara: https://spotlight-timisoara.eu/, respectiv distribuite și promovate prin intermediul tehnologiilor digitale, accesibile oricăror audiențe.

Platforma SpotlightHeritage Timisoara însumează povești din trecut, structurate ca Repere, Secvențe, Comunitate, având ca obiectiv principal atragerea timișorenilor și a vizitatorilor în această lume în care istoria și patrimoniul sunt actualizate și prezentate prin intermediul tehnologiilor digitale, inclusiv o aplicație mobilă cu realitate augmentată, modalități mai accesibile și mai atractive de a contribui la promovarea valorilor culturale, la conștientizarea cetățenilor, la educarea tinerelor generații, ca păstrători ai acestei moșteniri.             

SpotlightHeritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresahttps://spotlight-timisoara.eu/și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara”.

Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv

Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV

 Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/

Twitter: @spotlight_TM21

Instagram: @spotlight_tm


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu