Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 21 octombrie 2022

Forumul strategic E3UDRES2, evenimentul major al reuniunii de la Timişoara



Centrul de conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara a găzduit joi, 20 octombrie 2022, Forumul strategic E3UDRES2, acesta fiind, de altfel, evenimentul major al reuniunii de la Timişoara, ce are loc între 18-21 octombrie, a consorţiului celor 9 universităţi europene care promovează dezvoltarea oraşelor mici şi mijlocii şi a mediului rural din jurul acestora, pentru transformarea lor în regiuni inteligente şi durabile: St. Polten University of Applied Sciences, Austria, Instituto Politecnico de Setúbal, Portugalia, Universitatea Politehnică Timişoara, România, Szent Istvan University Godollo, Ungaria, UC Leuven Limburg, Belgia, Vidzeme University of Applied Sciences, Letonia, Saxion University of Applied Sciences, Olanda, Fulda University of Applied Sciences, Germania şi JAMK University of Applied Sciences, Finlanda.

Forumul strategic, moderat de prof. Univ. Dr. ing. Radu Vasiu, preşedintele Senatului UPT, şi organizat pe sesiuni plenare şi sesiuni de lucru, a urmărit în special definirea priorităţilor consorţiului E3UDRES2, discutarea domeniilor cheie pentru dezvoltarea alianţei, mai ales în contextul continuării proiectului finanţat din fonduri ale Uniunii Europene. Proiectul şi-a atins până în prezent cu succes majoritatea obiectivelor şi se doreşte extinderea şi prelungirea acestuia pentru anii următori. Aşa cum şi-a asumat, alianţa interuniversitară se doreşte a fi un adevărat motor pentru dezvoltarea unor regiuni europene inteligente şi sustenabile.

În deschiderea Forumului, Hannes Raffaseder, iniţiator şi coordonator al E3UDRES2, a prezentat viziunea alianţei în ceea ce priveşte universitatea viitorului, subliniind necesitatea unei mai bune cooperări cu autorităţile şi cu mediul economic, concomitent cu promovarea unei noi culturi universitare, mai ancorată în realităţile regionale şi în oferirea de soluţii pentru societate.

Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf. Univ. Dr. ing. Florin Drăgan, a prezentat participanţilor la eveniment un scurt istoric al Şcolii Politehnice timişorene, cu eforturile depuse de autorităţi şi companii pentru înfiinţarea acesteia, în urmă cu peste 100 de ani, a evoluţiei în timp a universităţii, care a devenit una dintre cele mai puternice pe plan regional, a stadiului actual de dezvoltare a instituţiei, a rezultatelor obţinute în cercetare, a proiectelor, a facilităţilor oferite, a bazei materiale, dar şi a proiectelor şi priorităţilor strategice de viitor, pe termen scurt şi mediu, multe dintre acestea fiind în perspectiva viitoarei capitale europene a culturii.

Din partea Primăriei Timişoara, viceprimarul Ruben Laţcău, a prezentat câteva dintre priorităţile oraşului cu circa 50.000 de studenţi, subliniind că municipalitatea a căutat mereu metode noi pentru reţinerea acestora în oraş, prin creşterea calităţii vieţii, care nu poate fi obţinută decât prin transformarea Timisoarei într-un hub de inovare în care să fie cuprinse universităţile, autorităţile şi mediul economic.
Alexandra Riegler, directoarea Centrului de Proiecte, a prezentat principalele provocări şi proiecte privind anul 2023, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning al UPT a prezentat proiectul Spotlight Heritage Timişoara, iar Alexandru Luca, reprezentantul studenţilor în Consiliul de Administraţie al UPT a subliniat oportunitatea pe care proiectul E3UDRES2 a oferit-o studenţilor de a fi implicaţi, de a colabora, de a dezvolta proiecte în comun.

Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului, a avut loc ceremonia oficială de aderare la E3UDRES2˛ a Universităţii de Ştiinţe Aplicate Jyvaskyla, Finlanda, acordul fiind semnat de reprezentanţii tuturor celor 9 universităţi membre.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu