Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 28 septembrie 2021

Tarifele orientative pentru accesul la stalpii operatorilor de retea, in consultare publica

„Pentru a stimula dezvoltarea retelelor de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura fizica necesare sustinerii acestora, lansam astazi in consultare publica proiectul de decizie privind tarifele orientative pentru accesul la stalpii operatorilor de retea. Tarifele orientative ce au fost determinate de Autoritate pe baza principiilor prevazute in Legea infrastructurii, in urma raspunsurilor primite din partea operatorilor de retea si conform reglementarilor relevante din legislatia speciala din domeniul energiei, reprezinta un reper de care trebuie sa se tina cont in cel mai inalt grad in procesul de negociere a contractelor, orice indepartare de la acestea necesitand o justificare adecvata”, a declarat vicepresedintele Eduard LOVIN.

ANCOM a identificat principalii

operatori de retea care detin in proprietate, administrare sau concesiune stalpi care sunt/ar putea fi utilizati de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice pentru instalarea de retele publice de comunicatii electronice si a calculat tarife de acces pentru categoriile de operatori de retea distribuitori de energie electrica, respectiv operatori ai serviciului public de transport local (troleu si/sau tramvai).

Modalitatea de stabilire a tarifelor

Pentru aceste categorii de operatori de retea au fost aplicate chestionare specifice, in doua etape in ultimul trimestru al anului 2020. Tarifele orientative propuse pentru accesul la stalpii operatorilor de retea au fost calculate luand in considerare principii si metodologii de orientare pe costuri, conforme cu practica europeana in materia calculatiei costurilor - principiul cauzalitatii costurilor, principiul obiectivitatii si principiul proportionalitatii. Au fost avute in vedere costurile asociate furnizarii serviciului de acces la infrastructura, respectiv costurile cu investitiile in infrastructura realizate de operatorul de retea, costurile operationale aferente infrastructurii fizice la care este acordat accesul furnizorilor de retele de comunicatii electronice, cat si evaluarea impactului accesului solicitat asupra planului de afaceri al operatorului de retea si imbunatatirile aduse infrastructurii fizice de catre furnizorul de retele de comunicatii electronice, in masura in care acestea aduc beneficii si operatorului de retea, pentru fiecare dintre categoriile de operatori de retea identificate.

Accesul la stalpii operatorilor de retea este cel mai frecvent intalnit tip de acces la infrastructura fizica, iar tarifele de acces la stalpii unui operator de retea fac deja obiectul unor litigii deschise la ANCOM de furnizori de retele publice de comunicatii electronice, nemultumiti de majorarea tarifelor pentru accesul la stalpii unor operatori de retea, a caror activitate principala este de distribuire a energiei electrice.

Tarifele orientative propuse de ANCOM

Pentru accesul furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice la infrastructura fizica constand in stalpii detinuti in proprietate, administrare ori concesiune de operatorii de distributie a energiei electrice, sunt propuse urmatoarele tarife orientative:

a) 1,84 lei/stalp/circuit (cablu)/luna, pentru stalpii de sustinere a liniilor electrice

aeriene de joasa tensiune;

b) 3,46 lei/stalp/circuit (cablu)/luna, pentru stalpii de sustinere a liniilor electrice aeriene de medie tensiune;

c) 22,62 lei/km/circuit (cablu)/luna, pentru stalpii de sustinere a liniilor electrice aeriene de inalta tensiune.

Tariful orientativ propus pentru accesul furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice la infrastructura fizica constand in stalpii detinuti in proprietate, administrare ori concesiune de operatorii serviciului public de transport local este de 7,44 lei/stalp/circuit (cablu)/luna. 

Tarifele nu contin TVA.

Atributii ANCOM

Conform atributiilor conferite de Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, precum si pentru stabilirea unor masuri pentru reducerea costului instalarii retelelor de comunicatii electronice, ANCOM stabileste tarifele orientative pentru accesul la infrastructura operatorilor de retea pentru anumite tipuri de infrastructura fizica pentru a evita aparitia unor litigii intre operatorii de retea si furnizorii de retele publice de comunicatii electronice care solicita/beneficiaza de acces la infrastructura fizica a acestora.

Operatorul de retea defineste orice operator economic autorizat sa furnizeze retele de comunicatii electronice, sau care detine in proprietate, administrare sau concesiune o infrastructura fizica destinata instalarii de retele de comunicatii electronice ori producerii, transportului sau distributiei, energiei electrice, inclusiv iluminatul public, gazelor naturale, energiei termice si apei, inclusiv evacuarea sau tratarea apelor uzate si sistemele de canalizare si de drenare. De asemenea, este operator de retea si operatorul economic care detine in proprietate, administrare sau concesiune o infrastructura fizica prin utilizarea careia se furnizeaza servicii de transport, cum ar fi, dar fara a se limita la acestea, infrastructura fizica de transport a cailor ferate, drumurile, porturile si aeroporturile.

Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie privind tarifele orientative pentru accesul la stalpii operatorilor de retea poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 27.10.2021, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu