Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 29 septembrie 2021

O nouă recunoaștere internațională pentru un profesor UPT - academicianul Ion Boldea

 
Unul dintre cei mai prolifici profesori ai Universității Politehnica Timișoara, academicianul Ion Boldea, a primit o nouă recunoaștere internațională, de această dată din partea Consiliului Executiv al Asociației EPE, în cadrul Conferinței EPE ECCE Europe, care a avut loc în prima parte a lunii septembrie, la Ghent, în Belgia. Academicianul Ion Boldea a primit, cu această ocazie, distincția „2021 EPE Outstanding Achievement Award”.

Prin

acordarea acesteia, Consiliul Executiv al Asociației EPE și Power Electronics Community își exprimă recunoștința pentru întreaga activitate a academicianului Ion Boldea și contribuțiile aduse în cadrul Asociației EPE în domeniul Electronicii de Putere. Asociația apreciază în mod deosebit cercetările în domeniul mașinilor electrice liniare și rotative, acționărilor electrice, generatoarelor eoliene și vehiculelor cu levitație magnetică. Ion Boldea a inventat o mașină oscilatorie liniară și a creat primul vehicul din lume alimentat de o pernă magnetică cu motoare liniare sincrone avansate. A publicat o serie de cărți internaționale despre diferite tipuri de mașini și unități electrice și a contribuit la multe conferințe EPE.

Conferința EPE ECCE Europe este cea mai mare din domeniul electronicii de putere și a acționărilor, atrăgând în fiecare an experți din numeroase țări. Cu scopul de a face schimb de idei și de a întâlni colegi profesioniști și cadre universitare, conferința EPE ECCE Europe reunește cercetători, ingineri care lucrează în avangarda tehnologiilor electronice de putere. În cadrul conferințelor EPE ECCE Europe este explorat rolul viitor al electronicii de putere în această revoluție ecologică și tehnologică.

Ion Boldea s-a născut la 7 ianuarie 1945 în Lugoj. A urmat cursurile Şcolii Generale Nr. 4, iar apoi a absolvit Liceul „Coriolan Brediceanu”. Este licenţiat al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Institutului Politehnic Timişoara, promoția 1967, devenind ulterior, în 1973, doctor inginer, mentorul său fiind acad. Toma Dordea. Din 2011 este membru corespondent, iar din 2017 membru titular al Academiei Române.

Începută în anul 1968, întreaga activitate didactică s-a desfășurat în cadrul Catedrei de Mașini Electrice de la Universitatea Politehnica Timișoara. În decursul timpului a obținut titlurile și a ocupat funcțiile următoare: 1968-1975 asistent; 1975-1981 șef de lucrari; 1981-1991 conferențiar; 1991-2011 profesor; 2011-prezent profesor emerit.

Acad. Ion Boldea a desfăşurat încă din tinereţe o intensă activitate ştiinţifică, publicând articole, studii de specialitate în diferite reviste din ţară şi străinătate. A publicat peste 50 de articole în reviste americane şi englezeşti şi peste 150 de lucrări la conferinţe internaţionale IEEE. Laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române în 1976 (la 31 de ani), cu prima carte publicată în SUA, Ion Boldea a fost ales, în 2002, membru plin al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, iar în anul 2004 a devenit membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Salzburg. De asemenea, din 2010 a fost ales Fellow al IEEE Committee, fiind singurul membru din România şi primul din Europa de Est. În 2015 a primit premiul Nikola TESLA, instituit în 1975, care se acordă în fiecare an unui reputat cercetător pentru „contribuții excepționale la generarea și utilizarea energiei electrice”.

Profesorul Ion Boldea a inventat şi a realizat în ţară, la Universitatea Politehnica Timișoara, primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante. De asemenea, a inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială.

Departament Comunicare si Imagine



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu