Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!marți, 21 septembrie 2021

Creştere alarmantă a numărului de infecţii cu virusul SARS-CoV-2 în judeţul Caraş-Severin

În ultimele 24 de ore, conform datelor raportate de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, asistăm la o creştere exponenţială a numărului de infecţii cu virusul SARS-CoV-2, înregistrându-se peste 100 de cazuri noi Covid-19, acesta fiind cel mai mare număr de cazuri într-o singură zi de la debutul pandemiei, respectiv februarie 2020.

Această situaţie alarmantă conduce implicit la creşterea numărului de pacienţi internaţi în unităţile spitaliceşti şi epuizarea locurilor din secţiile de Anestezie-Terapie intensivă, în cursul zilei de astăzi, 21 septembrie 2021, fiind internaţi 130 de pacienţi.

Ţinând cont de această tendinţă ascendentă a cazurilor de infecţie în perioada următoare, recomandăm respectarea cu stricteţe a normelor de prevenire şi combatere a transmiterii infecţiei  cu virusul SARS-CoV-2, respectiv purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura la locurile de muncă, în mijloacele de transport în comun, în toate spaţiile publice aglomerate, păstrarea distanţei fizice de 1,5 m-2 m între persoane precum şi igiena riguroasă a mâinilor (spălarea şi dezinfecţia ori de câte ori este nevoie).

NU UITAŢI că cea mai eficientă măsură de stopare a evoluţiei pandemiei este VACCINAREA!

 În acest sens, judeţul Caraş-Severin dispune atât de centre de vaccinare, cât şi de stocuri de vaccinuri care să acopere toate solicitările populaţiei. Cetăţenii au la dispoziţie următoarele centre de vaccinare:

- SPITALUL ORĂȘENESC ORAVIȚA;

- SPITALUL ORĂȘENESC MOLDOVA NOUĂ;

- SALA DE SPORT - LICEUL DE ARTE ,,SABIN PĂUŢA”, REŞIŢA;

- SALA DE SPORT - ŞCOALA GIMNAZIALĂ ,,MIHAI PEIA”, REŞIŢA;

- CENTRUL  MULTIFUNCŢIONAL BOZOVICI;

- CLĂDIRE ADMINISTRATIVĂ BOCŞA;

- CENTRUL DE PERMANENŢĂ SLATINA TIMIŞ;

- CENTRUL DE PERMANENŢĂ SOCENI (EZERIŞ);

- CĂMIN  CULTURAL PECINIŞCA (BĂILE HERCULANE);

- CASA DE CULTURĂ  (sala mică) OŢELU ROŞU;

- SALA DE SPORT - LICEUL TEHNOLOGIC „MIHAI NOVAC”- ORAVIŢA;

- SALA DE SPORT ,,VALERIA BORZA” - ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 8, CARANSEBEŞ;

- CENTRUL DE AFACERI ANINA.

Precizăm că vaccinarea este gratuită şi nu necesită programare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu