Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 25 septembrie 2021

144 participanţi la cursurile organizate de AJOFM Caraș-Severin în primele opt luni ale anului 2021

În primele opt luni ale anului 2021, Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraș-Severin a cuprins în programele de formare profesională organizate prin intermediul centrului propriu de formare profesională și a centrelor regionale de formare profesională a adulţilor un număr de 144 persoane.Dintre acestea,
88 sunt șomeri iar 56 sunt persoane beneficiare de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie.
În perioada de referinţă au fost organizate 5 programe de formare profesională gratuite,dintre care 5 sunt programe de calificare/recalificare şi 2 sunt programe de iniţiere,perfecţionare sau specializare.
Structura participanților la cursuri pe niveluri de studii este următoarea: 32 de persoane au studii primare si gimanziale, 41 persoane au studii profesionale, liceale și postliceale și 15 persoane au studii universitare. Cele mai multe persoane care au participat la cursuri in acest an au varsta peste 45 de ani (30 persoane), fiind urmate de categoriile de varsta 35-45 de ani (26 persoane), de categoria de varsta 25-35 de ani (19 persoane), tinerii sub 25 de ani fiind categoria de varsta cu cele mai putine persoane participante la cursuri (13 persoane).
Meseriile pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru şomeri în perioada ianuarie-august 2021 sunt:îngrijitor bătrâni la domiciliu (2 cursuri), îngrijitor spații verzi, agent de securitate și frizer-coafor-manichiură-pedichiură.
Pentru perioada următoare, AJOFM Caraș-Severin face înscrieri pentru organizarea de cursuriînmeseriile de :operator introducere, validareșiprelucrare date,îngrijitorspațiiverzi, agent pază, ajutor bucătar, electrician, precum și pentru un curs de competențe cheie limba română, cursuri ce vor începe în momentul completării claselor.
Pentru detalii, persoanele interesate se pot adresa AJOFM Caraș-Severin (tel 0255/212160) sau punctelor de lucru ale acesteia din județ.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraş-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu