Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!joi, 23 septembrie 2021

Campanie munca nedeclarata si subdeclarata


În perioada 30.08-17.12.2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin prin inspectorii de muncă derulează acţiuni de control în cadrul Campaniei Naţionale parte a Planului de măsuri realizat de Inspecţia Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, în vederea reducerii incidenţei muncii nedeclarate şi subdeclarate.

Grupul ţintă al acestor acţiuni de control cu caracter inopinat îl reprezintă angajatorii cu domeniile de activitate:

         - construcţii – cod CAEN 41, 42, 43  

         - fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase – cod CAEN 4520

         - protecţie şi gardă - cod CAEN 801

         - depozite – cod CAEN 5210

         - întreţinere şi reparare autovehicule – cod CAEN 4520

         - comerţ – cod CAEN 47

         - notariate şi birouri de avocatură – cod CAEN 691

         - arhitectură - cod CAEN 7111

În acelaşi timp, inspectorii de muncă efectuează și acțiuni de informare a angajatorilor şi lucrătorilor, punând astfel în evidenţă avantajele pe care le aduce munca declarată și în egală măsură, dezavantajele și riscurile la care se expun în cazul muncii fără forme legale.

Reamintim faptul că munca nedeclarată reprezintă un fenomen extrem de nociv din cauza consecinţelor sociale şi economice pe care le produce:

        - lipsa protecţiei sociale pentru persoana care prestează muncă nedeclarată;

        - lipsa drepturilor referitoare la concediul de odihnă şi la concediul medical, drepturi

conferite de contractul individual de muncă;

- lipsa certitudinii plăţii pentru munca prestată, plata fiind făcută în funcţie de            bunăvoinţa angajatorului;

- condiţii nesigure de muncă pentru lucrători;

- angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta;

- fondurile sociale şi bugetul de stat sunt prejudiciate prin sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu