Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 30 septembrie 2021

Ședințe la Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin

 

Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin a organizat în data de 29 septembrie 2021, la sediul Palatului Administrativ, şedinţa Comisiei de Dialog Social a Judeţului Caraş-Severin, având ca tematică următoarele puncte aflate pe ordinea de zi:

1.         Informare cu privire la activitățile de autorizare și monitorizare a furnizorilor de

formare profesională a adulților în conformitate cu OG. nr.129/2000, privind formarea profesională a adulților, cu modificările și completările ulterioare prezentată de Elena Solomonesc, directorul executiv al Agenţiei Judeţene  pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.

2. Informare privind constituirea numărului de clase (clasa a IX și anul I pentru învățământul profesional și tehnic) conform planului de școlarizare din județul Caraș-Severin pentru anul școlar 2021-2022, prezentată de prof. Ion Chiosa, inspector şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean  Caraș-Severin.

3. Informare privind stadiul încheierii contractelor de deszăpezire pentru sectoarele de drum aflate în administrarea Secţiei de Drumuri Naţionale Caransebeş și ale Direcţiei de Drumuri Judeţene Caraș-Severin, precum și situația stocurilor de materiale pentru sezonul rece 2021-2022.

Situaţia referitoare la activitatea de deszăpezire a drumurilor naţionale a fost prezentată de Ioan Boba, Şef Secţie din cadrul Secţiei de Drumuri Naţionale Caransebeş, iar informaţii despre drumurile judeţene a oferit Marius Isac, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

4. Raport privind rezultatul controalelor efectuate la unități de abatorizare și comercializare carne și produse din carne, prezentat de Isabelle Videscu, comisar şef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraș-Severin şi de Pavel Borchescu, directorul executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin.

În cadrul şedinţei, prefectul Cristian Gâfu a informat că începând din data de 25 octombrie 2021 va efectua verificări la bazele de deszăpezire din judeţ, dar şi la dispeceratul Direcţiei de Drumuri Judeţene Caraş-Severin.

De asemenea, prefectul a solicitat nominalizarea operatorilor economici la care au fost constatate nereguli în urma controlului mixt efectuat la unitățile de abatorizare și comercializare carne și produse din carne.

Totodată, a solicitat realizarea de noi controale mixte de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraș-Severin împreună cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin la operatorii economici care comercializează carne şi produse din carne precum şi recoltarea de probe pentru depistarea potenţialului surplus de apă din carne, având în vedere sesizările primite.

Cancelaria Prefectului

Instituţia Prefectului - Judeţul Caraş-Severin a organizat ieri, 29 septembrie 2021, şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin, în cadrul căreia au fost abordate următoarele puncte aflate pe ordine de zi:

 

1. Informare privind modul de prescriere, eliberare și decontare a medicamentelor gratuite și compensate în tratamentul ambulatoriu, prezentată de dr. Laurenţiu Mărţuică, director executiv adjunct-medic şef al Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului Caraş-Severin.

 

2. Măsuri întreprinse de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Caraş-Severin pentru recuperarea arieratelor bugetare.

Informarea a fost prezentată de Olivia Roată din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Caraş-Severin.

 

Şedinţa a debutat cu o melodie dedicată persoanelor vârstnice, în semn de respect şi preţuire faţă de persoanele vârstnice, sărbătorite în data de 1 octombrie, când este marcată oficial Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.

În cadrul şedinţei, dr. Laurenţiu Mărţuică a recomandat populaţiei să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, vaccinarea fiind soluţia pentru a stopa pandemia de Covid-19.

În acest sens, Vasile Cocoşilă, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, prezent în sală, a solicitat informaţii referitoare la centrele de vaccinare unde se administrează doza a treia de vaccin (booster), având în vedere că persoanele vârstnice pe care le reprezintă doresc să se vaccineze şi cu a treia doză.

Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a precizat că cetăţenii se pot vaccina în cele 13 centre de vaccinare din judeţ, fără programare. În plus, Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a menţionat că pe site-ul instituţiei https://asp-caras.ro/ se regăsesc datele de contact ale centrelor de vaccinare din judeţ.


Cancelaria Prefectului

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu