Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!marți, 21 septembrie 2021

Controale desfășurate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin

În perioada 20-24.09.2021 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin desfăşoară acţiuni de control în cadrul Campaniei Naţionale pentru verificarea modului de respectare de către beneficiari a prevederilor Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Grupul ţintă al acestor acţiuni de control cu caracter inopinat îl reprezintă beneficiarii la care se prestează munca necalificată cu caracter ocazional, în domeniile prevăzute în Clasificarea activităţilor din economia naţională.

Obiectivele urmărite sunt:

-identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri şi luarea măsurilor care se impun în situaţia în care aceştia nu respectă prevederile Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional precum şi a normelor metodologice de aplicare ale acesteia;

-identificarea beneficiarilor care utilizează munca tinerilor şi a copiilor fără respectarea prevederilor Legii nr.52/2011;

-identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri în condiţiile în care se impunea încheierea contractelor individuale de muncă;

-creşterea gradului de conştientizare al beneficiarilor şi zilierilor care desfăşoară activităţi cu caracter ocazional în domeniile stabilite de legiuitor;

-determinarea beneficiarilor de a respecta obligaţia de a completa Registrul electronic de evidenţă a zilierilor şi de a transmite în termen datele.

De la data publicării Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, (respectiv 15 aprilie 2011), situația zilierilor înregistrați la Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș - Severin se prezintă astfel:

an 2011 380 zilieri
an 2012 1.503 zilieri
an 2013 2.866 zilieri
an 2014 2.079 zilieri
an 2015 2.321 zilieri
an 2016 2.495 zilieri
an 2017 2.491 zilieri
an 2018 2.922 zilieri
an 2019 2.517 zilieri
an 2020 1.307 zilieri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu