Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 8 februarie 2019

GRIJĂ MARE! Incendii pe timpul nopții și alte misiuni ale pompierilor militari din ultimele 48 de ore


Incendii pe timpul nopții și alte misiuni ale pompierilor militari din ultimele 48 de ore


În ultimele 48 de ore, pompierii militari cărășeni au intervenit la 3 incendii izbucnite pe timpul nopții: două la gospodării ale populației și unul la un autoturism.
  • În dimineața zilei de 07.02.2019, în jurul orei 02:40, inspectoratul nostru a fost anunțat prin intermediul SNUAU 112, despre izbucnirea unui incendiu la o anexă din cadrul unei gospodării pe str. Turturelelor din municipiul Reșița. Au intervenit de urgență două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița. Incendiul se manifesta generalizat la anexa cu o suprafață de aproximativ 40 mp și exista pericolul propagării la alte două imobile. Anexa a fost distrusă în totalitate, în incendiu fiind distruse și o betonieră și 2 m3 lemn, dar au fost salvate cele două construcții din imediata apropiere. Din cercetările efectuate la fața locului a rezultat că incendiul a fost cel mai probabil cauzat de folosirea intenționată a unei surse de aprindere.
  • Azi noapte, în jurul orei 01:00, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița a acționat pe Calea Caransebeșului din municipiul Reșița, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la compartimentul motor al unui autoturism, în urma producerii unui scurtcircuit electric. 
  • O oră mai târziu, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Caransebeș au fost alertați cu privire la izbucnirea unui incendiu la o locuință particulară din comuna Marga. Două încăperi cu o suprafață totală de aproximativ 30 mp au fost distruse. Din primele cercetări, reiese faptul că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit electric produs la un conductor electric cu izolația deteriorată. Din fericire, incendiul nu s-a soldat cu victime, dar a ars acoperișul casei pe o suprafață de 60 mp, tavanul celor două încăperi s-a prăbușit și au fost distruse mai multe corpuri de mobilier și aparate electrocasnice.
  • Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița a fost solicitată ieri, 07.02.2018, pentru asanarea terenului de muniție rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate  pe str. Cibinului din Reșița (Parcul Siderurgistului). În ultimele luni, în zona respectivă, în urma desfășurării unor lucrări de reamenajare, au fost găsite mai multe elemente de muniție. De această dată, a fost vorba despre un proiectil exploziv cal. 100 mm. Personalul specializat a cercetat, identificat, ridicat și transportat proiectilul la depozit, în vederea păstrării în siguranță până la distrugere.
  • Tot ieri, 07.02.2018, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin a desfășurat un exercițiu complex de cooperare pentru gestionarea unei situații de urgență cu risc radiologic, dar şi pentru gestionarea unor situații de urgență generate de producerea unor incendii la Spitalul Staționar 1 din Reșița, iar în Caransebeș, în cartierul Balta Sărată, pompierii militari caransebeșeni s-au antrenat pentru salvarea persoanelor de la înălțime și de sub dărâmături, în cazul producerii unui seism. 
În ultimele două zile, forțele profesioniste de intervenție au desfășurat șapte acțiuni de instruire și informare preventivă a populației, iar echipajele SMURD au intervenit în aproape 30 de situații în care cetățenii județului au avut nevoie de prim-ajutor.

ISU CARAS-SEVERIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu