Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 9 februarie 2019

A fost lansat apelul de înscriere în Competiţia Naţională pentru obţinerea certificatului "Şcoală Europeană", ediţia 2019

Ministerul Educaţiei Naţionale a lansat apelul naţional pentru înscrierea unităţilor de învăţământ preuniversitar la cea de a XVI-a ediţie a competiţiei pentru obţinerea certificatului "Şcoală Europeană" în anul şcolar 2018-2019.


Competiţia se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar angrenate în programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Pentru ediţia 2019 îşi pot depune candidatura unităţile de învăţământ preuniversitar implicate, în perioada septembrie 2016 - iulie 2019, în activităţi sau proiecte prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European şi ale altor instituţii europene: Erasmus+ (2014-2020), e-Twinning, Europa-casa noastră (Lider European şi EuroQuiz), Şcoli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc.

De asemenea, se pot înscrie şcoli care derulează activităţi sau proiecte finanţate din fonduri structurale, în care şcoala este aplicant sau partener, dar şi proiecte/programe în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG-uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc.

Termenul-limită pentru trimiterea candidaturilor pe adresa poştală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin este 22 martie 2019 (data poştei), cu menţiunea "Pentru Competiţia Naţională Şcoală Europeană, ediţia 2019".

Dosarul de candidatură va conţine formularul-tip de candidatură şi avizul inspectoratului şcolar judeţean/ISMB de participare la Competiţia Naţională "Şcoală Europeană", disponibile pe www.edu.ro, un portofoliu ilustrativ, copii ale Proiectului de dezvoltare instituţională şi Planurilor manageriale anuale 2016-2017, 2017-2018 şi 2018-2019.

Ulterior, dosarele vor fi preluate de Comisia Naţională în vederea evaluării, etapă programată în perioada 1-6 aprilie. În baza rezultatelor obţinute la evaluarea candidaturilor, Ministerul Educaţiei Naţionale va stabili numărul de şcoli premiate şi va organiza festivitatea de decernare a titlului "Şcoală Europeană". Rezultatele finale şi lista unităţilor de învăţământ preuniversitar declarate câştigătoare vor fi publicate pe www.edu.ro, după data de 10 mai 2019. Fiecare unitate de învăţământ va primi certificatul "Şcoală Europeană - 2019" şi un premiu în valoare de 5.000 lei care va fi utilizat pentru dotări.

Odată obţinut, certificatul "Şcoală Europeană" este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.

Competiţia naţională "Şcoală Europeană" este una dintre iniţiativele Ministerului Educaţiei Naţionale recunoscută de instituţiile europene ca un exemplu de bună practică, prin care instituţiile guvernamentale naţionale sprijină instituţiile europene pentru punerea în practică şi dezvoltarea politicilor europene din domeniu.

Prin acest demers, lansat în 2004, Ministerul Educaţiei Naţionale a încurajat şi a motivat participarea unităţilor de învăţământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 şi Erasmus+ 2014-2020) şi a contribuit la dezvoltarea mobilităţii internaţionale şi la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spaţiului European al Educaţiei.

La cele 15 ediţii ale competiţiei naţionale "Şcoală Europeană" (2004-2018) au participat 2.023 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării, iar 775 dintre acestea au fost premiate.

În contextul preluării de către România a Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, România şi-a reafirmat angajamentele de a promova interesele comune ale României şi Uniunii Europene, ţara noastră fiind ferm ancorată în valorile europene, prin istoria, cultura şi proiecţia aspiraţiilor sale, aşa cum subliniază şi motto-ul sub care se derulează Preşedinţia României, "Coeziunea, o valoare comună europeană".

BIROUL DE COMUNICARE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu