Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 14 februarie 2019

Gala Educaţiei Spaţiale, la UPT


Centrul de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara va găzdui, în 14 februarie, începând cu ora 15:00, în Auditorium, prima ediţie a Galei Educaţiei Informale în Ştiinţe şi Tehnologii Spaţiale, un eveniment care confirmă potenţialul tehnologic al oraşului, dar şi interesul manifestat pentru domeniul tehnologiilor spaţiale de către elevi, studenţi, cadre didactice, companii din domeniul IT.

Ideea de la care a pornit organizarea evenimentului e legată de interesul manifestat de elevii de liceu pentru acest domeniu de vârf şi în special a celor patru echipe de elevi din Timişoara care au reprezentat România la competiţia Zero Robotics, desfăşurată la începutul acestui an în SUA. Cel puţin tot atât de important, aici sunt lansate investiţii pe termen mediu-lung în zona de cercetare-dezvoltare care vor dezvolta consecutiv afaceri în domeniu, consolidând un sector spaţial cu mare potenţial de creştere.

Manifestarea îşi propune structurarea unui ecosistem local complex în zona ştiinţelor şi tehnologiilor spaţiale în Timişoara sau chiar încheierea unui parteneriat între iniţiatorii evenimentului (Asociaţia Banat IT, Lasting Software, Nokia, Universitatea Politehnica Timişoara, prin Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale).

Organizatorii manifestării îşi propun să ofere garanţii tinerilor cu preocupări în domeniu că pot studia aceste tehnologii de vârf şi că pot urma o carieră în domeniu aici, în Timişoara.

În cadrul galei va fi prezentat cadrul creat de către Agenţia Spaţială Română (ROSA) în conjuncţie cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA), prin care sunt oferite bune premise pentru dezvoltarea de activităţi şi proiecte, atât în zona educaţională cât şi în cea de business. Vor fi evidenţiaţi acei copii, tineri şi profesori ai lor care conştientizează potenţialul domeniului ştiinţelor şi tehnologiilor spaţiale, valorificând oportunităţile existente, dezvoltând participări spectaculoase la competiţii naţionale şi globale (CanSat, Exo-RO, Zero Robotics, NASA Space Apps Challenge, Climate Detectives), participări susţinute masiv de donatori individuali şi firme locale.

De asemenea, va fi anunţată desemnarea de către ESERO România a Timişoarei ca gazdă a competiţiei naţionale de simulări satelitare CanSat.


Departament Comunicare si Imagine 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu