Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 8 noiembrie 2018

Festivalul de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA”

„Sub lumina ha șerească,
Pră largu` pământului,
În bătaia vântului,
Graiu` blând șî cumpătat,
Ca în dulșili Banat,
Nu mai cred să să găsască!”
Așa spunea, dar și simțea, Victor Vlad Delamarina,  prin versurile domniei sale din poezia „Sînguru` păcat”, iar noi bocșenii, nu putem decât să fim „făloși” și onorați că ducem mai departe acest deziderat al bănățenilor.
La fel de onorați suntem că DUMNEZEU a îngăduit ca TATA OANCEA, unul din cei reprezentativi oameni de cultură ai Banatului și ai României, să se născă la Bocșa, iar noi, urmașii, îl omagiem, îi ducem mai departe „crezul”, iar spiritul său va fi mereu printre noi!
         Cea de-a 42-a ediție a Festivalului de creație și interpretare a poeziei în grai bănățean „TATA OANCEA” își va deschide porțile vineri 09.11.2018 pentru cei tineri, care, iată nu vor să iute vorba și trăirea bănățeană, oriunde ar fi ei. La acest eveniment cultural, de anvergură, și-au anunțat prezența peste 130 de copii din 23 de localități, 37 de unități de învățământ, 3 județe (Arad, Timiș și Caraș-Severin) și două țări – România și Serbia! Festivalul va debuta la ora 10,00 în sala de spectacole a Casei Orășenești de Cultură, urmat fiind la ora 15,00 de un spectacol folcloric susținut de tinerii dansatori ai Ansamblului „Bocșana”.
         Sâmbătă, 10.11.2018, este ziua dedicată creatorilor și interpreților adulți, cei care țin flacăra aprinsă a acestui fenomen specific Banatului – poezia în grai bănățean. Peste 25 de poeți din Caraș-Severin, Arad, Timiș, dar și din Serbia vor fi prezenți, începând cu ora 10,00 la Casa Orășenească de Cultură din Bocșa la o masă rotundă cu tema „Literatura dialectală bănățeană - fenomen literar marginal?”, dar și lansări de carte și revistă, urmate, mai apoi, de la ora 17,00 de un spectacol care va cuprinde poezie în grai bănățean, muzică populară, pricensne dar și alte surprize!
         Organizatorii: Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură, Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean și Asociația „Pe urmele lui Tata Oancea” cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului, a S.C. Gradimex, S.C. Parabo, S.C. Pau-Pan, S.C. Mona Lisa (toate din Reșița), Fundația Umanitară „Triumful Inimii”, Asociația de caritate „Humanitas”, Piperiu Arte,S.C. Cris Consult și S.C. Banat Bun ( toate din Bocșa) își doresc, prin acest festival, să conserve și să promoveze graiul bănățean, dar și să ofere posibilitatea tinerilor talentați de-a urca pe scenă, de a-și etala talentul, și de ce nu, să devină viitorii creatori dialectali cu care Banatul să se mândrească!
         Vă așteptăm cu drag, să fiți părtași la bucuria noastră, în cele două zile închinate graiului bănățean, pentru a ne bucura de „graiul mumii” alături de cei care îl scriu și rostesc cu atâta drag și dor!

         ORGANIZATORII

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu