Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 23 noiembrie 2018

Laborator Siemens la Universitatea Politehnica Timişoara

Universitatea Politehnica Timişoara are o rată de inserţie profesională a absolvenţilor de invidiat, aproape de limita maximă. Pentru a atinge însă această performanţă, UPT a stabilit o relaţie de bună colaborare cu mediul economic din Timişoara şi din zonă, inclusiv
prin înfiinţarea unui Comitet Director, format din reprezentanţi ai companiilor, care consiliază conducerea universităţii privind adaptarea programelor de studiu la dinamica pieţei muncii. Cooperarea cu agenţii economici se concretizează prin stagii de practică pentru studenţi, sprijin pentru realizarea lucrărilor de licenţă şi, nu în ultimul rând amenajarea unor laboratoare care să asigure şi partea aplicativă a noţiunilor teoretice învăţate.
În această linie se înscrie şi colaborarea dintre UPT şi compania Siemens, o relaţie de parteneriat stabilită în urmă cu peste 10 ani. Buna cooperare s-a materializat acum şi prin inaugurarea unui laborator modern de "Automate Pogramabile şi Sisteme SCADA", în cadrul Departamentului de Inginerie Electrică de la Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică.
Inaugurarea noului laborator Siemens a avut loc miercuri, 21 noiembrie 2018, în prezenţa conducerii Universităţii Politehnica Timişoara, a Siemens România şi a Electric Sys, precum şi a altor invitaţi.
Noul laborator de "Automate Programabile şi Sisteme Scada" din cadrul Facultăţii de Electrotehnică şi Electroenergetică este deja funcţional şi reprezintă cea mai recentă modernizare realizată în cadrul Universităţii. Cu sprijinul companiei Siemens şi cu contribuţia companiei Electric Sys, unul dintre partenerii Siemens din Timişoara, laboratorul a fost cu echipamente în valoare de zeci de mii de euro. Noul laborator Siemens va fi utilizat, pentru punerea în practică a noţiunilor teoretice învăţate, de circa 150 de studenţi de la ciclurile de licenţă şi master. Cele şase standuri complete de lucru conţin echipamente dedicate sistemelor de automatizări industriale, inclusiv elementele de soft aferente (licenţe soft).
În cadrul festivităţii, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, a prezentat o scurtă cronologie a celor aproape 100 de ani ai UPT, a rezultatelor cercetării ştiinţifice realizate în cadrul universităţii, a celor aproape 1.000 de contracte de cercetare realizate în ultimii 5 ani cu diverse companii, a bunei colaborări cu mediul economic din Timişoara, concretizată şi prin înfiinţarea Comitetului Director: "Aş vrea să menţionez că am parcurs Zilele Politehnicii. Au fost 10 zile care au arătat forţa Politehnicii. Ca să arătăm că această forţă nu există doar în cadrul sărbătorilor, ci este o acţiune continuă a ceea ce înseamnă Universitatea Politehnica Timişoara pentru mediul educaţional şi economic, iată, astăzi suntem la o nouă inaugurare, de această dată a unui laborator în valoare de zeci de mii de euro. Este un laborator care va fi folosit atât de către tinerii noştri studenţi, cât şi pentru partea de cercetare. Laboratorul va asigura condiţiile ca studenţii să fie la zi cu ce se întâmplă în mediul economic".
Cristian Secoşan, CEO Siemens România, absolvent al Politehnicii timişorene, a declarat în cadrul inaugurării: "Considerăm educaţia un domeniu cheie pentru dezvoltarea societăţii. Universităţile sunt pregătite să răspundă cerinţelor economiei, însă, pentru a avea tineri cât mai bine pregătiţi, este necesar ca mediul privat să îşi asume un rol activ şi să comunice deschis nevoile şi provocările identificate. Ne bucurăm că putem oferi tinerilor posibilitatea de a fi mai bine pregătiţi şi derulăm o serie de programe în interiorul companiei pentru a sprijini dezvoltarea lor".
Tot cu această ocazie, în prezenţa conducerilor Universităţii Politehnica Timişoara, şi ale companiilor Siemens şi Electric Sys, a a avut loc prezentarea centrului de cercetare "Controlul conversiei şi stocării energiei" din cadrul Departamentului de Inginerie electrică, precum şi a proiectelor de cercetare realizate în cadrul departamentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu