Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 15 noiembrie 2018

ASOCIAŢIA GERMANĂ DE CULTURĂ ŞI EDUCAŢIE A ADULŢILOR DIN REŞIŢA LA ZI DE SĂRBĂTOARE

Sâmbătă, 17 noiembrie, duminică, 18 noiembrie și luni, 19 noiembrie se aniversează 31 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița. Pentru a marca evenimentul, în aceste zile au loc mai multe manifestări. Programul este următorul:


17 noiembrie 2018, ora 16.30, Palatul Cultural (sediul Teatrului de Vest) Reșița:
31 de ani Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Program cultural cu participarea formațiilor etniei germane din Reșița (corul „Franz Stürmer“, formația „Banater Bergland“, „Intermezzo“, Duo Gassenheimer, Vincenzo Musi și formația de dansuri populare germane „Enzian“) și a invitaților acesteia din Satu Mare (formația de dansuri populare germane „Gute Laune”) și din Timișoara (corul „Temeswarer Liederkranz“ și formația de dansuri populare germane „Bunter Herbstreigen“).

18 noiembrie 2018, ora 10.00, Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:
Sfântă Liturghie duminicală, înfrumusețată muzical de invitații din Satu Mare.

18 noiembrie 2018, ora 11.30, Centrul German „Alexander Tietz” Reșița:
Dezvelirea în curtea Centrului a plăcii comemorative dedicate jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018). Cu participarea formației „Intermezzo“ (coordonare: Lucian Duca) și a corului „Franz Stürmer” (dirijoare: prof. Elena Cozâltea).

19 noiembrie 2018, ora 17.30, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:
31 de ani Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Sfânta Liturghie dedicată sfintei Elisabeta.

19 noiembrie 2018, ora 18.30, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ Reșița:
31 de ani Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Expoziție de fotografii având ca tematică „Sf. Elisabeta“, realizate de Erwin Josef Țigla. Prezentarea CD-ului „Gruß aus dem Banater Bergland“ (= „Salutări din Banatul Montan”), nr. 3, cu înregistrări ale corului „Franz Stürmer“ și ale grupului muzical „Intermezzo“. Incursiuni culturale: corul „Franz Stürmer“ (dirijoare: prof. Elena Cozâltea), grupul muzical „Intermezzo“ (coordonare: Lucian Duca) precum și formația de dansuri populare germane „Enzian“ (coordonare: Marianne și Nelu Florea), ambele din Reșița.

La ceas aniversar, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița privește în urma ei, la cei 31 ani de activitate. Astfel, în perioada 19 noiembrie 1987 - 14 noiembrie 2018, asociația a organizat sau coorganizat un număr de peste 4.700 manifestări, din care nu mai puțin de peste 100 din iulie a.c. până în prezent. Manifestări ca „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, „Zilele Literaturii Germane la Reșița”, „Parada Portului Popular German” sau „Copiii desenează ținutul natal” fac parte integrantă din mișcarea culturală județeană și națională. Asociația editează publicația lunară „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociației”), alături de alte ediții speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea trebuie amintite cele 90 de apariții editoriale și cele 18 numere din publicația „Info”.
Restaurarea și păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reșița precum și întreținerea mormintelor eroilor necunoscuți germani căzuți în cele două Războaie Mondiale în mod special anul acesta când se împlinesc 100 de ani de la încheierea primului Război Mondial, se află de asemenea în planul de activități ale asociației, ca și participarea prin intermediul formațiilor culturale germane din municipiu la manifestări cultural-artistice din țară și de peste hotare.
Anul acesta, manifestările de sărbătoare ale Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița coincid cu cele dedicate împlinirii a 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 - 2018) și a Centenarului România Mare.
Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, bazându-se pe cei 31 ani de activitate, va contribui și pe mai departe la viața culturală din județ și din țară. Este crezul celor activi aici. La ceas de sărbătoare adresăm un cuvânt de mulțumire tuturor acelora care au stat aproape de Asociație, cei care au ajutat-o și sprijinit-o, dar și membrilor săi, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este!

Erwin Josef Țigla

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu