Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 16 noiembrie 2018

Protecţia mediului, în dezbatere la UPT, în cadrul GLOREP 2018

 Cea de-a doua ediţie a Simpozionului Internaţional "Global and Regional Environmental Protection" - GLOREP 2018, o manifestare de anvergură în domeniul protecţiei mediului, a debutat, în data de 15 noiembrie 2018, în Auditoriumul Centrului de Conferinţe al UPT, care este gazdă şi organizator al manifestării, alături de Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara "Mihai I al României", Universitatea din Petroşani, cu sprijinul Asociaţiei Balcanice de Mediu (Balkan Environmental Association - BENA) şi al Fundaţiei Politehnica Timişoara.

Simpozionul a fost dedicat Centenarului României, astfel încât, în debutul manifestării, a avut loc un program artistic susţinut de studenţi ai Facultăţii de Muzică şi Teatru de la Universitatea de Vest, care au interpretat imnul naţional, dar şi o suită de piese corale tradiţionale româneşti. Latura artistică a simpozionului a fost completată de o expoziţie de excepţie a artistului plastic Mihai Teodor Olteanu. Totodată, în holul Centrul de Conferinţe al UPT au fost expuse şi panouri omagiale dedicate celui ce a învins gravitaţia, inventatorul Traian Vuia (expozitie pusă la dispoziţie de Muzeul Banatului). Nu în ultimul rând, evenimentul marchează aniversarea a 98 de ani de la înfiinţarea Universităţii Politehnica Timişoara.
Preşedintele de onoare al conferinţei, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, a subliniat, în cuvântul de deschidere, tematica deosebit de provocatoare a simpozionului, cu accent pe dezvoltarea durabilă, protecţia mediului, schimbările climatice, educaţia ecologică, sănătatea publică, subiecte aflate în prim-planul dezbaterii publice. Tot în cadrul deschiderii, s-a discutat şi despre insuficienţa programelor universitare de studiu în domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării durabile, precum şi de lipsa de interes a studenţilor pentru aceste specializări.
Evenimentul ştiinţific este dedicat problematicilor de mediu globale şi regionale, făcând parte din salba de conferinţe organizate de BENA, anual, în spaţiul balcanic, cu specific legat de protejarea mediului. Evenimentul a inclus mai multe secţiuni ştiinţifice în cadrul cărora oameni de ştiinţă din România şi din străinătate (Albania, Canada, Croaţia, Macedonia, Grecia, Germania, Serbia, Slovacia, Ungaria, Turcia, China, Iran) au prezentat lucrări de anvergură şi au dezbătut teme din domeniile managementului de mediu şi dezvoltării durabile, impactului asupra sănătăţii publice, schimbărilor climatice şi evaluarea riscurilor de mediu, resurselor regenerabile de energie, planificarea urbană - smart cities, educaţia ecologică şi conştientizarea publică. Volumul conferinţei va fi editat şi postat online, pe pagina conferinţei, pentru a disemina cât mai eficient tematicile abordate de participanţi.
Conferinţa este o contribuţie şi un răspuns al oamenilor de ştiinţă la eforturile generale de cercetare, care vor trebui implementate în vederea reducerii fenomenului de încălzire globală. Protejarea mediului este o datorie de onoare a fiecăruia, indiferent de pregătire, vârstă, origine sau zona unde îşi desfăşoară activitatea sau traiul de zi cu zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu