Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 10 iunie 2018

Sistemul de sănătate din Caraș-Severin – aprovizionat cu ser antiviperin


În acest moment în județul Caraș-Severin există disponibile 18 doze de vaccin antiviperin. El este împărțit astfel:
Spitalul Județean de Urgență din Reșița deține 2 (două) doze iar pentru urgențe orice pacient se poate prezenta la Unitatea Primiri Urgențe a spitalului (Aleea Herculane 8, Reșița 320154, telefon:
0255227830).
Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș deține 15 doze de vaccin iar echipa medicală care intervine este personalul de gardă de la Compartimentul de Primiri Urgențe. Adresa instituției este str. Grădinilor nr. 12, (tel. 0721184975).
Spitalul Orășenesc Moldova Nouă deține 1(una) doză de vaccin antiviperin și aici intervine personalul de la Camera de Gardă a spitalului. Adresa este str. Sfânta Varvara nr. 1, tel. 0255540384.
Spitalele Orășenești din Oravița și Oțelu Roșu nu dețin la ora actuală pe stoc ser antiviperin dar la unitatea din Oravița a fost demarată procedura de achiziție a serului antiviperin.

De precizat că pentru urgențe în caz de mușcătură de viperă se sună la 112, dacă persoana este nedeplasabilă sau se află la distanță de spital iar vaccinul se administrează numai sub control medical, la unitățile de primiri urgențe ale spitalelor din județ.

Botgros Daniel
Consilier Relații Publice și Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu