Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 23 iunie 2018

În ultimele 24 ore, pompierii militari și autoritățile locale au acționat în 22 localități din 14 județe și municipiul București

 În ultimele 24 ore, pompierii militari și autoritățile locale au acționat în 22 localități din 14 județe și municipiul București, pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente și vântul puternic. Administrația Națională de Meteorologie a emis, în această perioadă, 80 de atenționări și avertizări meteorologice de vremea rea, care au vizat cea mai mare parte a țării, fiind înștiințate comitetele locale și județene pentru situații de urgență în vederea dispunerii
măsurilor preventive și operative necesare. Potrivit rapoartelor operative transmise inspectoratelor pentru situații de urgență, la nivel național au fost inundate 23 de locuințe, 33 anexe gospodărești, 135 curți, 77 beciuri și subsoluri. De asemenea, 9 copaci au fost doborâți din cauza vântului puternic. Totodată, în urma manifestării fenomenelor, au fost avariate 16 autovehicule, 12 poduri și podețe, iar 3 drumuri județene au fost blocate temporar de aluviuni. În comuna Vaideeni din județul Vâlcea, din cauza precipitațiilor abundente, râul Luncavăț a revărsat fiind inundate mai multe gospodării și autoturisme. Pompierii militari au acționat cu motopompe pentru evacuarea apei generată de producerea inundațiilor, dar și pentru salvarea animalelor aflate în pericol. Având în vedere că mai multe fântâni au fost afectate, în cursul serii trecute, autoritățile locale au distribuit apă potabila populației din localitate. Efecte ale vremii nefavorabile au fost înregistrate și în localitatea Novaci din județul Gorj, unde au fost inundate mai multe locuințe și beciuri din cauza revărsării pârâului Bălțata, fiind necesară intervenția cu motopompele pentru evacuarea apei. Intervenții punctuale ale pompierilor au avut loc în Capitală și în județele Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Harghita, Ialomița, Mureș, Timiș și Suceava, pentru înlăturarea urmărilor ploilor cu aspect torențial căzute în ultima perioadă. IGSU: Comunicat de presă Str. Banu Dumitrache nr. 46, sector 2, Bucureşti Telefon: 021 208 6150, Fax: 021 242 0990 Email: informare.publica@mai.gov.ro Salvatorii militari au acționat cu motopompe și autospeciale pentru evacuarea apei, accesorii de descarcerare pentru degajarea arborilor, dar și cu autospeciale de transport și camioane. La momentul acesta, nu mai sunt situații de urgență cauzate de vremea rea care să impună intervenția operativă a echipajelor ISU. Evoluţia efectelor generate de fenomenele meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU, la nevoie, fiind posibilă suplimentarea forțelor și tehnicii de intervenție în zonele posibil a fi afectate.
SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu