Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 16 iunie 2018

„Găsește-ți calea spre UVT”. Elevii din cinci licee timișene beneficiază de consiliere și orientare vocațională


Elevii liceelorteoretice din Făget, Recaș și Buziaș, precum și ai liceelortehnologicedin Detași Lovrin sunt principalii beneficiari ai unui proiect derulat de Universitatea de Vest din Timișoara, „Găsește-ți calea spre UVT”. Inițiativa se adresează elevilor din medii defavorizate și este menită a le crește șansele de acces la învățământul superior, prinservicii de consiliere și orientare în carieră.


Reprezentanții celor cinci licee s-au aflat ieri la Universitate, unde au semnat acordul de parteneriat necesar desfășurării activităților proiectului.

Așa cum anunțam în urmă cu două săptămâni, accentul este pus pe testarea vocațională a unui număr de cel puțin 100 de elevi din licee din medii defavorizate, în vederea realizării consilierii și orientării lor în carieră în conformitate cu pofilele vocaționale identificate. De asemenea, vor fi instruiți cel puțin 50 de profesori pentru realizarea de activități de consiliere vocațională primară și vor fi informați părinții cu privire la necesitatea și importanța orientării în carieră a copiilor lor.

„Universitatea noastră poate și are responsabilitatea de a contribui la rezolvareamultor probleme din educație, înainte ca ele să se manifeste la nivel universitar. Tinerii din mediul rural sunt oarecum privați de posibilitățile de consiliere și orientare disponibile în orașe, astfel că sunt predispuși la erori în alegerea traseului educațional. O alegere greșită la terminarea liceului le poate marca întreaga viață. Sunt convins că proiectul va reduce acest risc, fiind un real ajutor elevilor din cele cinci licee. La final, bunele practici și lecțiile învățate în cadrul acestui proiect pot constitui un punct de referință pentru intervenția în alte școli, în scopul susținerii unei decizii informate a elevilor privind propria carieră”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Prin activitățile desfășurate, proiectul va permite dezvoltarea uneicomponente de servicii a Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră al UVT adresată elevilor, mărindu-se astfel sfera de acțiune și influență a Centrului, care în trecut a cuprins doar activitatea cu studenții.

Proiectul „Găsește-ți calea spre UVT”se va derula în intervalul 23 mai - 13 decembrie 2018, este coordonat de conf. univ. dr. Ramona Paloș și beneficiază de finanțare prin Fondul de Dezvoltare Instituțională destinat universităților de stat - FDI 2018.
COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu