Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!miercuri, 20 iunie 2018

Concertul de muzică vieneză în cariera de piatră la Bocsa

Fiecare comunitate locală are locuri, oameni și evenimente reprezentative pentru ea, dar nu putem omite faptul că de aici, din „burgurile culturale provinciale”, au plecat în lume nume de referință ale culturii, sportului sau științei românești.

         Bocșa nu face rabat și de aceea este de datoria noastră, a contemporanilor, să păstrăm moștenirea înaintașilor, dar și s-o „mărim” sau „diversificăm”.
         Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură, împreună cu agenți comerciali din Reșița, Timișoara, dar și din alte țări, organizează a doua ediție a „Concertului de muzică vieneză în carieră...de piatră!”. Evenimentul va avea loc în data de 22 iunie 2018, cu începere de la orele 19,30 și își propune să promoveze două „elemente”: muzica vieneză a familiei Strauss, atât de cunoscută și îndrăgită, și cadrul natural mirific al zonei Pringhel din cartierul Bocșa Montană,care în anul 1931, prin decret regal a fost declarată Stațiune Climaterică datorită proprietăților curative ale aerului!
         „Artkammerorchester” din Timișoara, alături de artiști ai Operei Naționale Române din Timișoara, sub bagheta maestrului Wolfgang Groesh din Viena va prezenta publicului prezent în cariera de piatră din spatele stadionului „Izvor” (zona Pringhel) din Cartierul Bocșa Montană un adevărat regal de muzică vieneză. „Maestru de ceremonii” va fi Cristian Rudic, artist al operei timișorene.
         Organizatorii își doresc ca acest eveniment cultural de marcă să devină un adevărat „brand” al Banatului Montan, un reper național al evenimentelor de gen din România.
         Vă așteptăm cu drag și plăcere să fim, din nou, parte a unei pagini de istorie culturală contemporană, să redăm publicului plăcerea de-a asculta muzică bună și de-a fi în mijlocul naturii.
         INTRAREA LIBERĂ!!!

P.S.
În ziua evenimentului, organizatorii pun la dispoziția publicului, prin societatea de transport local, Transloc, o cursă specială cu plecare la ora 18,30 din stația „Drumul Binișului”, iar întoarcerea va fi programată la finalul evenimentului.
COMUNICAT  DE  PRESĂ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu