Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 30 iunie 2018

Dunărea în anul Centenarului

În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internationale Pentru Protecția Fluviului Dunarea, serbăm Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).

Ziua Dunării 2018: “Fii activ pentru o Dunăre mai sănătoasă
Ministerul Apelor și Pădurilor împreună cu Administrația Națională Apele Române a organizat un eveniment deosebit la Orșova, prin care a celebrat în anul Centenarului,  Ziua Dunării 2018.
Manifestările festive dedicate Zilei Internaționale a Dunării s-au desfășurat la nivelul Comitetului de Bazin Reunit Jiu-Banat.
Invitatul special a fost ministrul Apelor și Pădurilor, dl. Ioan Deneș, iar gazdele din acest an au fost cele două Administrații de Apă, Jiu și Banat. La manifestarea desfășurată la Complexul Sportiv Național Orșova au participat reprezentanți ai administrațiilor bazinale din toate regiunile României, precum și autorități din județele Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș
Cu această ocazie au fost dezbătute mai multe teme importante dacă se are în vedere că România, ca stat aval în bazinul Dunării  este deosebit de interesată în amplificarea nivelului de protecție a calității apelor la nivelul bazinului hidrografic. În acest context au fost dezbătute proiectele cu finanțare externă derulate de către Ministerul Apelor și Pădurilor: Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenire a riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor – JOINTISZA; Managementul riscurilor de mediu din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării; Bune practici rezultate din implementarea proiectului „Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate – EAST AVERT MIS ETC 966”.
În prezența tuturor reprezentanților autorităților centrale și locale implicate, Ministrul Apelor și Pădurilor, dl. Ioan Deneș,  a ținut să sublinieze că, pentru bazinul hidrografic al Dunării, acțiunile întreprinse de România sunt esențiale având în vedere că suntem țara cu cea mai mare suprafață și cu cea mai mare populație din acest bazin și ca aproape toate râurile de pe teritoriul național se varsă în mod direct sau indirect în fluviul Dunărea, al cărui curs este aproape 50% amplasat și pe teritoriul României. Nu în ultimul rând, Dunărea se varsă în Marea Neagră pe teritoriul țării noastre formând o minune a naturii și cea mai mare zonă umedă a Europei, Delta Dunării: “Din acest punct de vedere Ministerul Apelor și Pădurilor acționează și va acționa prin toate mecansimele pe care le are la dispoziție pentru a sprijini eforturile legate de îmbunătățirea stării apelor. În mod special aș dori să menționez proiectul finanțat de Banca Mondială  privind reducerea poluării apei cu nitrați din surse agricole un proiect care a ajuns la o finanțare de peste 100 milioane de dolari și care sprijină comunitățile rurale pentru rezolvarea problemelor generate de administrarea defectuoasă a gunoilui de grajd, problemă cu implicații majore asupra calității apelor subterane și a sănătății publice În mod particular doresc să menționez că în cadrul Comisiei Internaționale pentru Protecția fluviului Dunărea și a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, România, prin Administrația Națională ”Apele Române”, este liderul proiectului Danube Floodplain. Acest proiect, care are partneri din toate statele pe ale căror teritorii trece fluviul Dunărea, își propune să reducă riscul de inundații prin reabilitarea luncii Dunării și prin realizarea de infrastructiră verde.Prin acest proiect dorim ca toate statele amonte să ia măsuri pentru a reduce efectul apelor mari asupra statelor din aval. În plus prin genul de măsuri și lucrări propuse contribuie la revitalizarea ecositemelor Dunării, adică la o ”Dunăre vie”. Un alt proiect regional care are ca obiectiv atingerea stării bune a apelor este JOINTISZA. La acest proiect participă toate cele 5 state din bazinul râului Tisa și are ca finalitate un Plan de managent al bazinului hidrografic al acestui râu”.
La rândul său, prin mesajul transmis, dna. Adriana Petcu, secretar de stat pentru Ape a arătat importanța administrațiilor de ape și a comitetelor de bazin care joacă un rol esențial în furnizarea de soluții pentru toate problemele “fie că e vorbim de asigurarea calității apei, de protejarea habitatelor pentru specii rare, de îndiguiri, desecări sau de folosirea responsabilă a albiilor râurilor, de poluarea urbană și industrială”.
Ministrul Apelor și Pădurilor a premiat 50 de elevi din Orșova
Partea a doua a evenimentului  a fost alcătuită din câteva activități desfășurate în aer liber cu 50 de elevi din ciclurile primar și gimnazial din Orșova. Reprezentații Ministerului Apelor și Pădurilor au făcut exerciții demonstrative pentru analiza nitraților din ape - Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți, iar reprezentanții Administrațiilor Bazinale de Apă Jiu și Banat au efectuat o analiză a apei “Inițiere în lumea nevăzută a apei”: analiza unei picături de apă la microscop și analiza chimică specifică a apei din fluviul Dunărea. Totodată, copii prezenți au pictat după imaginația fiecăruia câte un desen ce reprezenta mesajul lor privind protectia fluviului Dunarea.
Desenele au fost expuse în atelierul de lucru din cadrul evenimentului celebrării Zilei Dunării, iar cele mai reprezentative, pe categorii de vârstă, au fost răsplătite cu premii. Partenerul manifestărilor dedicate Zilei Dunării la nivel național a fost Coca - Cola HBC, acesta oferind băuturile răcoritoare și apa pentru elevi.
                                                                                                             

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu