Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 8 iunie 2018

EVENIMENTE SPORTIVE LA BOCȘA


Orice loc din lume are povestea lui, oameni care „marchează” trecerea lor prin acele locuri și care nu pot fi dați uitării.

         Unul dintre ei a fost și profesorul Ion Lepși, cel care a reușit, prin muncă asiduă și perseverență, să promoveze sportul și valorile lui tradiționale în rândul tinerilor bocșeni pasionați de mișcarea sportivă de amatori, dar și în a celor care doreau performanță.
         Pornit acum 3 ani, la inițiativa familiei și sprijinit de administrația publică locală și județeană, proiectul „Cupa prof. Ion Lepși” a reușit să capaciteze sute de elevi elevi, dar și profesori lor pasionați de fotbal,
         Vineri, 08.06.2018, cu începere de la orele 09,45, pe terenul de sport „prof. Ion Lepși” din complexul Velicek, situat în spatele Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, se va da startul celei de-a III-a ediții a competiției de fotbal băieți „Cupa prof. Ion Lepși”, cea care strânge la start 8 echipe din Bocșa, Măureni, Șoșdea, Berzovia (toate din Caraș-Severin) și  Recaș, și Sînmihaiu Român (din județul Timiș).
         Evenimentul sportiv este organizat de către Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură, familia Lepși, Direcția județeană pentru sport și tineret a județului Caraș-Severin și Asociația județeană de fotbal Caraș-Severin.
         În deschidere vor evolua proaspăt promovatele în liga a II-a de fotbal feminin, componentele ale echipei A.C.S. Banat Girl, alături de una dintre componentele echipei naționale de fotbal feminin,  binecunoscuta bocșeanca Laura Rus.
         Tinerii vor fi recompensați cu diplome, medalii și cupe, iar în joc va fi pus trofeul transmisibil al competiției de către cîștigătorii ediției precedente, echipa Școlii Gimnaziale „Ion Ciucurel” din Șoșdea.
         Vă așteptăm cu plăcere să aplaudăm împreună, la scenă deschisă, evoluția tinerilor sportivi, să încurajăm fair-play-ul, dar mai ales să aducem un omagiu celui care a fost prof. Ion Lepși.
INTRAREA LIBERĂ!

Sportul, cel mai minunat mod de-ați menține sănătatea și vitalitatea, a devenit un mod de viață pentru cei care au avut pasiune și ambiție. Unul dintre acești oameni a fost și profesorul Ion Lepși. Fiu al Văii Almăjului, adoptat definitiv de Bocșa a reușit să transmită dragostea pentru sport multor tineri bocșeni.
         Pe lângă celelalte discipline sportive, handbalul a ocupat un loc important în preocupările domniei sale. Astfel, ca un omagiu, pe lângă competiția de fotbal pentru băieți, de anul acesta „Cupa prof. Ion Lepși” va cuprinde și o competiție de handbal juvenil pentru fete.
         La această primă ediție a evenimentului sportiv bocșean și-au anunțat prezența4 echipe din Bocșa, Reșița, Berzovia și Deta, devenind chiar de la debut o competiție județeană cu participare interjudețeană.
         Debutul competiției sportive organizate de către Primăria orașului Bocșa, Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură, familia Lepși și Direcția județeană pentru sport și tineret a județului Caraș-Severin, va avea loc sâmbătă, 09.06.2018, începând cu orele 10,00 în sala de sport a orașului Bocșa, situată în cartierul „Nufărul”        
         Tinerele sportive vor fi recompensate de către organizatori cu diplome, medalii și cupe.
         Vă așteptăm cu plăcere să aplaudăm împreună, la scenă deschisă, evoluția micilor handbaliste, să încurajăm fair-play-ul, dar mai ales să aducem un omagiu celui care a fost prof. Ion Lepși.

INTRAREA LIBERĂ!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu