Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 25 iunie 2018

Miniștrii finanțelor și sănătății au discutat despre soluțiile necesare creșterii calității serviciilor medicale pentru copiii cu diabet

Luni, 25 iunie 2018, la sediul Ministerului Finanțelor Publice, dl. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor împreună cu dna. Sorina Pintea, ministrul Sănătății s-au întâlnit cu reprezentanți ai Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și ai Federației Asociațiilor Pacienților Diabetici pentru a identifica posibilitățile de finanțare a unor noi servicii medicale destinate copiilor diagnosticați cu diabet, în cadrul Programului național de diabet.

În urma discuțiilor, s-a stabilit necesitatea creării unui subprogram destinat tratamentului pentru diabetul juvenil, în cadrul Programului Național pentru Diabet Zaharat, în cadrul căruia copiii să poată beneficia de senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, precum și de pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare.
„Până la final de an trebuie să stabilim clar toate măsurile și, implicit, finanțarea aferentă, astfel încât să-i putem ajuta în principal pe copiii bolnavi de diabet.”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor publice.
Participanții la discuții au prezentat principalele probleme medicale care necesită o rezolvare urgentă:
• asigurarea senzorilor de glicemie pentru monitorizarea permanentă a copiilor insulino-dependenți;
• continuarea testării pentru monitorizare;
• montarea de pompe de insulină.
“Sănătatea copiilor noștri este prioritară și trebuie să facem în așa fel încât copiii diagnosticați cu diabet să beneficieze de cele mai bune condiții de monitorizare și tratament. Deși programul național, în forma actuală, asigură teste de monitorizare a glicemiei și pompe pentru insulină, totuși, administrarea tratamentului cu insulină și testarea zilnică a valorilor glicemiei presupune mii de înțepături pe an. Prin introducerea în program a senzorilor și a pompelor de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare continuă a glicemiei, vom elimina suferința copiilor și tinerilor care suferă de diabet”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
O altă temă de discuție a fost: modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Programului Naţional de Diabet Zaharat şi a Contractului-Cadru, cu privire la modul de achiziție sau decontare a dispozitivelor medicale și a consumabilelor necesare acestora.
S-a stabilit crearea unui Grup de lucru, format din reprezentanții instituțiilor participante la discuții, pentru a analiza și monitoriza măsurile propuse în cadrul acestei întâlniri.
La întâlnire au mai participat: dl. Laszlo Attila – Președintele Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României, dl. Florin Buicu – Președintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, reprezentanți ai Casei Naționale de Sănătate și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.
Conform evidențelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în prezent, în Programul Național pentru Diabet Zaharat sunt tratați aproximativ 830.000 de pacienți, dintre care peste 3.000 de copii cu diabet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu