Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!luni, 18 iunie 2018

Reprezentanții UPT la aniversarea TU Munchen


Încă din 1993, Universitatea Politehnica Timișoara a demarat o colaborare cu Universitatea Tehnică din Munchen - „universitatea germană numărul unu” în QS World University Ranking -, relație ce s-a aprofundat în timp prin acordarea de diploma duble, vizite reciproce, schimburi de studenți și profesori, parteneriate în domeniul cercetării.

Bunele relații de cooperare între cele două universități au fost reconfirmate în prima parte a luniiiunie 2018, când o delegație a UPT formată din prof.univ.dr.ing. Viorel-AurelȘerban, rectorul instituției, conf.univ.dr.ing. Liviu Cădariu-Brăiloiu, prorector, și conf.univ.dr.ing. Eduard Petzek, responsabilul din partea UPT de programul de cooperare cu universitatea germană, a participat, la invitația președintelui Universității Tehnice din Munchen, prof.univ.dr. Wolfgang Hermann, la manifestările dedicate împlinirii a 150 deani de la fondarea TU Munchen.
Sub egida ”TUM - 150 de ani de cultură a excelenței”, în cadrul simpozionului internațional ce s-a desfășurat cu această ocazie, au avut loc discuții despre politicile universităților în ceea ce privește promovarea și încurajarea tinerelor talente, despre participarea și misiunea stakeholderilor în contextual globalizării pieței muncii, precum și cu privire la rolul universităților tehnice în dezvoltarea unui system educațional de calitate.
În cadrul întâlnirilor care au avut loc între reprezentanții Universității Politehnica Timișoara și președintele Universității Tehnice Munchen, dar și ai altor universități prezente la eveniment s-a subliniat importanța dezvoltării parteneriatelor inter universitare, ca un prim demers în crearea unor rețele universitare europene (conceptual președintelui Franței de universitate europeană), în vederea accesării noilor scheme europene de finanțare ce se prefigurează (programul-cadru Horizon Europe).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu