Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 16 august 2024

Primul accelerator regional de investiții din România, gata de lansare

 

Primul accelerator regional de investiții din România, o inițiativă a Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, a ajuns la linia de start. A fost demarată prima etapă a selectării managerului instrumentului financiar de accelerare a afacerilor. Finanțarea se face din Programul Regional Vest 2021-2027. 

Acceleratorul va

sprijini companiile aflate la început de drum, prin finanțare, mentorat, acces în piață și la domenii de înaltă tehnologie. Fondul va avea un buget total de 14 milioane de euro, dintre care peste 11 milioane de euro vor fi investiți în companii aflate la început de drum. Până la 2,8 milioane de euro vor ajunge la administratorul fondului, sub formă de comision de management.

 

Administratorul va fi selectat prin procedura de negociere competitivă și va asigura managementul acestuia. Pentru a asigura rezultate optime, administratorul de fond va contribui cu fonduri proprii și va atrage în fond investitori terți independenți

 

„ E un moment foarte important pentru întreaga Regiune Vest, pentru că unul dintre pilonii pe care ne bazăm în politica de dezvoltare regională în actualul ciclu financiar este acela de a finanța și de a investi în companii aflate la început de drum și care au o componentă tehnologică. E vorba de renumitele acceleratoare de afaceri ce au o componentă de „seed money” și în al doilea rând vorba de fonduri de capital de risc.

 

Ținta noastră este să avem un unicorn în regiunea noastră până în 2027 (n.r.: un unicorn este o afacere pornită ca un startup care reuşeşte să depăşească valoarea de un miliard de dolari). Ca să reușim asta, acum plantăm niște semințe pe care, în anii următori le vom îngriji și le vom crește. Acest tip de investiție face exact acest lucru. Practic, ajută să sădească semințele dezvoltării unor companii care au idei, au cunoaștere, dar nu au resurse, iar aici intervenim noi, ca să îi ajutăm să crească”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

 

Instrumentul financiar se va implementa în trei etape:

 

Etapa de pre-accelerare, prin care Administratorul de Fond va furniza instruire, mentorat și sprijin persoanelor fizice cu idei de afaceri inovatoare și fezabile, în vederea dezvoltării ideilor de afaceri cel puțin până la nivel de MVP (Produs Minim Viabil din punct de vedere al funcționalității, al nevoii în piață și al ideii de bussiness). Ținta este dezvoltarea portofoliului de IMM-uri care vor intra în procesul de accelerare și dezvoltare.

Etapa de accelerare furnizează IMM-urilor cu idei de afaceri noi în sectoare inovative din punct de vedere tehnologic, cu potențial de dezvoltare și de expunere internațională,  un sprijin combinat, atât  îndrumare, instruire, mentorat si consiliere cât și finanțare prin capital de risc.

Etapa de finanțare seed oferă finanțare atât  IMM-urilor care au o obținut deja o primă finanțare în etapa de accelerare, cât și altor companii care au perspective de dezvoltare rapidă pe piață.

Până la finalul ciclului de finanțare 2021-2027, ADR Vest își propune să sprijine cel puțin: 100 de MVP-uri în etapa de pre-accelerare, 40 de IMM-uri în faza de accelerare și 10 IMM-uri în etapa de finanțare seed.

 

„Este o foarte mare diferență între apelurile destinate IMM-urilor, lansate în ciclurile precedente de finanțare și cel pe care îl dezvoltăm acum. În primul rând, nu centrăm finanțarea pe capacitatea existentă a unei firme, ci pe idee, pe șansa ei de a se dezvolta în piață și, evident, pe componenta tehnologică pe care ideea o aduce sau o folosește. Apoi, ce este foarte important este că, pe lângă finanțarea de care vor beneficia, vor primi acest pachet de mentorat pe care echipa care va face gestionarea acceleratorului o va aduce companiei. Practic, din momentul în care se inițiază procesul, ei primesc asistență pentru marketing, pentru zona de tehnologie, pentru dezvoltarea financiară a companiei - aspecte pe care altfel companiile ar trebui să le cumpere din piață”, a mai declarat Sorin Maxim.

 

Selecția administratorului fondului este una internațională, iar procedura a fost publicată atât pe SEAP, aici , cât și pe Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), aici. Procesul va avea două etape, iar termenul limită de depunere a dosarelor de candidatură este 16 septembrie 2024, ora 15:00.

 

Mai multe detalii cu privire la programul de accelerare, prin instrumente financiare, a ecosistemului de start-up-uri, antreprenoriat și inovare din Regiunea de Vest puteți accesa aici.

 

Informații tehnice privind programul, obiectivele acestuia și procedura de achiziție publică se regăsesc aici.

 

***

 

Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene în valoare de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții care sprijină creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi.

 

Pentru informaţii suplimentare, nu ezitați să ne contactaţi: tel. 0256-491.923, e-mail - office@adrvest.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu