Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 20 august 2024

Start înscrieri la Timișoara City Marathon powered by UPT

Timișoara City Marathon powered by UPT dăstartul oficial pentru înscrierile la cea de-a opta ediție. Evenimentul, deja emblematic pentru Timișoara va avea loc pe 27 octombrie și își invită participanții să alerge împreună, pentru a celebra istoria orașului și pentru a-și proiecta viitorul cu fiecare pas.

Sunt pregătite patru curse spectaculoase pentru toate categoriile de alergători:

 

·         Maratonul „Cavalerii Cetății” by Flexik Automation – cu start din Otelec;

·         Semimaratonul „Eugeniu de Savoya” by Hella/Forvia;

·         Crosul „Poarta Forforosa” – 10 km;

·         Crosul „Batalionul Banat” – 4 km.

 

Cei mai buni alergători din fiecare cursă vor fi premiați de organizatori, premiile fiind detaliate pe site-ul oficial al evenimentului (https://timisoaracitymarathon.ro/).

 

La UPT, sportul s-a dezvoltat odată cu universitatea, fiind parte integrantă din viața academică. Încă de acum 104 ani, UPT a fost un promotor al valorilor sportive, îmbinând educația cu activitățile fizice pentru a forma tineri remarcabili, profesioniști și cetățeni echilibrați atât din punct de vedere intelectual, cât și fizic. Chiar și în prezent, prin investițiile în infrastructura sportivă dar și organizarea și susținerea constantă a diverselor competiții sportive, Universitatea Politehnica Timișoara continuă să ofere tinerilor oportunități de dezvoltare armonioasă, păstrând vie legătura dintre educație și sport,” a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

 

„Timișoara City Marathon dobândește anul acesta o nouă dimensiune prin faptul că este 'powered by UPT'. Acest parteneriat, născut după mulți ani de colaborare, este unul de suflet pentru noi. Politehnica ne-a fost mereu alături, găzduindu-ne pe Stadionul Știința pentru antrenamentele săptămânale. Ne dorim să aducem împreună comunitatea locală, dar și alergători din întreaga Europă și chiar din lume,” a declarat Alexandru Lorinți, președintele Clubului Sportiv Alergotura.

 

Până pe 15 septembrie, alergătorii pot beneficia de taxe de participare reduse în cadrul campaniei early-bird. De asemenea, copiii sunt încurajați să participe la cursele de 4 și 10 km, în funcție de limitele de vârstă specificate în Regulamentul oficial.

 

Inscriere gratuită: o oportunitate de neratat este înscrierea gratuită, oferită celor care participă la minim zece ture săptămânale Alergotura, până pe 13 octombrie.

 

Voluntariat: organizatorii mizează și pe sprijinul voluntarilor, care vor avea șansa de a dobândi experiență valoroasă, de a lucra într-un colectiv prietenos și de a fi recunoscuți pentru contribuția lor esențială la succesul evenimentului.

Înscrierile sunt deschise până pe 13 octombrie și pot fi realizate online pe site-ul oficial al maratonului. Toate detaliile privind înscrierea, programul și condițiile de participare sunt disponibile pe https://timisoaracitymarathon.ro/

Despre Timișoara City Marathon:

Lansat în 2017 de Clubul Sportiv Asociația Alergotura, Timișoara City Marathon este un eveniment deschis tuturor categoriilor de alergători, care promovează alergarea ca un element esențial al unui stil de viață sănătos. Ediția din acest an marchează un nou capitol în istoria maratonului, prin parteneriatul strategic cu Universitatea Politehnica Timișoara, care îmbină tradițiile timișorene de sport și educație într-o viziune comună pentru viitor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu