Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 21 august 2024

EVALUAREA ACTIVITĂŢII POLIŢIŞTILOR DE IMIGRĂRI DIN GORJ, ÎN PRIMELE 7 LUNI ALE ANULUI 2024

 

În primele 7 luni ale anului 2024, poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al Judeţului Gorj au

asigurat managementul şederii în România pentru 1.017 persoane din state terțe şi pentru 330 de cetăţeni ai Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene. Au fost aplicate 30 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 7.600 de lei și au emis 17 decizii de returnare pentru străinii care nu mai îndeplineau condițiile de ședere pe teritoriul României.

 

În ceea ce priveşte şederea/rezidenţa pe teritoriul României, în primele 7 luni ale anului 2024, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Gorj au asigurat managementul şederii, pe raza judeţului, pentru 1.017 persoane din state terţe, cei mai mulţi din Sri Lanka, Turcia, Nepal, Pakistan și Moldova (având ca scop al șederii angajarea în muncă, studii, reîntregirea familiei, activități comerciale, etc.) şi 330 de cetăţeni ai Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, majoritatea din Italia şi Spania.

 

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare/detaşare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

 

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite două  invitaţii în scop de vizită depuse pentru străini din Indonezia și Congo.

 

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 338 de permise de şedere, dintre care 331 pentru şedere temporară şi 7 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 24 de certificate de înregistrare şi 5 cărţi de rezidenţă permanentă.

 

În urma activităţilor specifice desfăşurate de poliţiştii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Gorj au fost emise 17 decizii de returnare ca urmare a revocării dreptului de şedere temporară şi pentru şedere ilegală, dintre acestea un act administrativ a presupus îndepărtarea sub escortă a străinului.

 

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 1.259 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 931 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi.

 

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada de referinţă, au fost organizate 49 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 6 străini în situaţii ilegale. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României.

 

Totodată, au fost aplicate 30 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 7600 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, OUG nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene şi OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

 

Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului.

 

***

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituţiei la adresa www.igi.mai.gov.ro.  

 

De asemenea, invităm solicitanţii să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro,  în vederea încărcării atât a cererilor pentru eliberarea avizelor de muncă, cât și pentru prelungirea dreptului de ședere.

 

BIROUL PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI GORJ                                                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu