Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
miercuri, 28 august 2024
Lansarea Programului Rangerii Juniori
Administraţia Fondului pentru Mediu va lansa în perioada 6 septembrie - 4 octombrie 2024, Programul naţional "Rangerii juniori" vizând educaţia şi conştientizarea tinerilor privind protecţia mediului.
Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul programuluisunt Rezervaţia Biosferei "Delta Dunării", prin Administraţia Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" şi parcurile naţionale/parcurile naturale, prin administratorii desemnaţi.
Depunerea dosarelor de finanţare se realizează prin intermediul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de către AFM. Conturile de acces în aplicaţie pot fi create oricând. De asemenea, conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programul naţional "Rangerii juniori" vizând educaţia şi conştientizarea tinerilor privind protecţia mediului.
"Administraţia Fondului pentru Mediu îşi reafirmă angajamentul faţă de protecţia mediului şi educarea tinerei generaţii prin demararea Programului naţional Rangerii juniori. Acest program reprezintă o investiţie în viitorul nostru comun, oferind tinerilor şansa de a învăţa despre importanţa conservării naturii şi de a se implica activ în protejarea mediului înconjurător. Prin susţinerea financiară a proiectelor destinate educaţiei ecologice, ne asigurăm că generaţiile viitoare vor fi pregătite să trăiască în armonie cu natura şi să contribuie la un viitor sustenabil", a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
În cadrul Programului "Rangerii juniori" sunt eligibile proiectele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- au ca scop educaţia şi/sau conştientizarea tinerilor privind protecţia mediului;
- activităţile proiectului vizează tineri cu vârsta între 8 şi 18 ani care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, particulare sau confesionale înfiinţate prin ordin al ministrului educaţiei;
- sunt derulate în parteneriat cu unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, particulare sau confesionale în cadrul cărora sunt încadraţi tinerii participanţi la activităţile proiectului.
Bugetul alocat sesiunii este de 10.000.000 de lei, iar finanţarea în cadrul Programului se acordă în cuantum de maximum 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Suma maximă care poate fi acordată de AFM pentru finanţarea unui proiect este de 250.000 lei.
Informaţii privind desfăşurarea programului se publică pe site-ul www.afm.ro, la secţiunea Programe de finanţare "Rangerii juniori".
Serviciul Comunicare
Administraţia Fondului pentru Mediu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu