Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 21 august 2024

Negocierea contractului colectiv de muncă

Având în vedere Campaniile Naționale aflate în derulare, respectiv de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr. 367/2022 privind dialogul social cât și de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș Severin vine în sprijinul atât al angajatorilor, cât și al salariaților și le stă la dispoziție în

vederea furnizării de informații necesare respectării dispozițiilor legale în domeniu.  

Negocierea contractului colectiv de muncă constituie o procedură importantă în contextul raportului de muncă, Legea dialogului social stabilind cadrul legal pentru desfășurarea negocierilor între angajatori și reprezentanții angajaților, în scopul reglementării relațiilor de muncă și stabilirii condițiilor de muncă, precum și a altor acorduri în probleme de interes comun.

Prin intermediul negocierii colective se urmărește să se ajungă la un consens între angajatori și sindicate sau reprezentanții aleși ai angajaților, referitor la o multitudine de aspecte ce pot include, printre altele, nivelul salariilor și al altor beneficii, durata programului de lucru, condițiile de securitate și sănătate în muncă, cât și alte drepturi și obligații care țin cont de interesele și preocupările părților implicate.

În contextul dispozițiilor art. 110 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate şi actul adiţional la acesta se încheie în formă scrisă, se depun şi se înregistrează la inspectoratele teritoriale de muncă.

Contractul colectiv de muncă se aplică de la data înregistrării lui la inspectoratul teritorial de muncă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor.

Dosarul întocmit în vederea înregistrării la inspectoratul teritorial de muncă va conține:

contractul colectiv de muncă, în original, redactat în atâtea exemplare câte părţi semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnat de către părţi;

dovada convocării părţilor îndreptăţite să participe la negociere;

împuternicirile scrise pentru reprezentanţii desemnaţi în vederea negocierii şi semnării contractului colectiv  de  muncă;

dovezile de reprezentativitate ale părţilor sau lista de semnături ale membrilor de sindicat sau dovada încasării cotizaţiilor membrilor, după caz, cu specificarea numărului total de membri sau procesele-verbale de alegere a reprezentanţilor angajaţilor/lucrătorilor;

procesele-verbale ale negocierii, redactate în atâtea exemplare câte părţi semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, conţinând poziţia părţilor;

mandatele prevăzute la art. 104 din Legea nr. 367/2022.

Reamintim faptul că prin contractul colectiv de muncă se completează cadrul legal existent, se stabilește un mod de lucru echitabil și motivant prevenind astfel conflictele de muncă și stimulând performanța, devenind opozabil părților după înregistrare.

Vă stăm la dispoziție cu informații suplimentare la numerele de telefon 0255/210293 sau 0255/214419, ori prin solicitare scrisă pe email: itmcaras@itmcaras.ro fie prin prezentare directă la sediul din Reșița, strada Traian Lalescu nr. 22, ghișeu.

           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu