Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 6 august 2024

Luna Națională de Prevenire a Bolilor Transmisibile

 
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Caraș-Severin, în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică desfășoară pe parcursul lunii august 2024 activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei LUNA NAȚIONALĂ DE PREVENIRE A BOLILOR TRANSMISIBILE.
În acest an, campania subliniază importanța vaccinării împotriva gripei și a tusei convulsive.

Vaccinarea oferă protecție față de îmbolnăvire și previne răspândirea acestor agenți patogeni între membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, colegi de clasă și în comunitatea extinsă.

Gripa, deși de cele mai multe ori, este considerată o afecțiune banală, este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative. În fiecare an, gripa sezonieră este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE) și 15.000-70.000 de cetățeni europeni mor din cauze asociate gripei. În ciuda duratei de obicei scurte a bolii, povara anuală economică și medicală a gripei este substanțială.

În România, în sezonul 2023-2024 au fost confirmate cu laboratorul 2.246 cazuri de gripă, activitatea gripală fiind similară cu cea înregistrată din Europa, observându-se un trend ascendent, cu 4-5 săptămâni mai tardiv față de cel din sezonul precedent.

Chiar dacă vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei, în ultimele sezoane s-a observat o scădere a numărului de doze de vaccin gripal administrate. O acoperire vaccinală scăzută, va duce atât la acumularea de indivizi susceptibili, cât și la scăderea imunității populației. Astfel, ne vom putea confrunta cu o creștere a severității viitoarelor sezoane de gripă.

Tusea convulsivă sau „tusea măgărească” este o boală acută infecțioasă, cu contagiozitate crescută, produsă de bacteria Bordetella pertussis.

Afecțiunea este deosebit de periculoasă pentru sugari și copii mici, deoarece poate determina complicații grave (pneumonie, encefalită etc.) și chiar deces.

Se estimează că imunitatea determinată de boală nu este permanentă, ceea ce explică reinfecția frecventă a unor pacienți.

În Europa, de la jumătatea anului 2023 a fost raportată o creștere a numărului de cazuri de tuse convulsivă. Creșterea a continuat în anul 2024, unele țări raportând decese cauzate de această boală. Creșterea cazurilor pare să afecteze toate grupele de vârstă, majoritatea cazurilor fiind diagnosticate în rândul copiilor de 15-19 ani și în rândul persoanelor vaccinate.

În primele 6 luni ale anului 2024, în România au fost înregistrate 417 cazuri de tuse convulsivă, majoritatea la copii, cei mai afectați fiind nou-născuții și copiii din grupa de vârstă 1-4 ani. Au fost înregistrate două decese, ambele la sugari, în municipiul București și în județul Iași.

Tusea convulsivă poate fi prevenită prin vaccinare. În România, schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4 și 11 luni, urmate de un prim rapel la vârsta de 5-6 ani și un al doilea rapel la 14 ani. Ulterior, este necesar un rapel din 10 în 10 ani.

Vaccinarea împotriva tusei convulsive se efectuează în cabinetele medicilor de familie.

Campania națională de Informare Educare Comunicare (IEC) LUNA NAȚIONALĂ DE PREVENIRE A BOLILOR TRANSMISIBILE,este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de direcţiile de sănătate publică judeţene.

Pe teritoriul național, sub sloganul: „Vaccinarea salvează vieți!” se vor derula activităţi de implicare a personalului medical și de informare a populației. Se va evidenția faptul că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei și tusei convulsive. Întârzierile în vaccinare și absența vaccinării îi expun pe cei vulnerabili la riscul de îmbolnăvire și , mai ales, de complicații ale bolii, inclusiv deces, și cresc șansele de răspândire în colectivități și în comunitate a agenților patogeni care le cauzează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu