Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 12 august 2024

Acoperirea cu retele fixe capabile sa furnizeze internet de banda larga in Romania, disponibila sub forma de harta

Acoperirea cu retele fixe capabile sa furnizeze internet de banda larga in Romania, disponibila sub forma de harta

Peste 93% este gradul de acoperire national, la nivel de localitate, cu tehnologii pe fibra optica capabile sa furnizeze servicii de comunicatii electronice in banda larga de cel putin 1 Gbps, conform studiului ANCOM privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a retelelor publice fixe de comunicatii electronice, capabile sa furnizeze servicii de comunicatii electronice in banda larga. Din raportarile furnizorilor, pe baza carora a fost realizat studiul, mai reiese ca populatia din 1.635 de localitati nu are acces sau are acces partial la servicii de internet in banda larga, cele mai multe astfel de localitati fiind in judetele Alba si Hunedoara.

Rezultatele studiului sunt disponibile online, sub forma unei harti realizate la nivel de localitate, disponibila la adresa: https://vhcn.ancom.ro/.


Gradul de acoperire in functie de tehnologia de comunicatii electronice

Conform datelor primite de la furnizori si prelucrate de ANCOM in cadrul studiului, gradul de acoperire a localitatilor din Romania cu retele de fibra optica instalate pana la nivelul numerelor administrative (tehnologii FTTH/B) este de peste 93%. Urmatoarele tehnologii care permit furnizarea de internet in banda larga sunt, in functie de gradul de acoperire, tehnologiile de comunicatii de tip DSL cu o acoperire de peste 33%, tehnologiile de comunicatii fara fir la punct fix, precum FWA, cu o acoperire de peste 29% si tehnologiile de comunicatii de tip DOCSIS 3 cu o acoperire de peste 22%.
Gradul de acoperire in functie de viteza de download

Dupa prelucrarea informatiilor primite de la furnizori referitoare la vitezele maxime de download, la nivel national, a reiesit ca se pot atinge viteze mai mari sau egale cu 1000 Mbps in peste 93% dintre localitatile din Romania.

Localitati neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps si superioare

Din analiza datelor prelucrate, se observa ca localitatile neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps si superioare sunt concentrate in general in zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din delta Dunarii sau in localitati rurale izolate din zone de deal si de campie. Asadar, conform studiului, populatia din 1.635 de localitati din 39 de judete nu are acces sau are acces partial la servicii de comunicatii electronice in banda larga, printre care enumeram judetele Alba, Hunedoara si Caras-Severin care au cele mai multe localitati neacoperite, respectiv 306, 177 si respectiv 99 de localitati.

Studiu

In anul 2023, ANCOM a solicitat furnizorilor de retele si/sau servicii publice fixe de comunicatii electronice informatii privind tehnologia de comunicatii, viteza maxima de download si de upload si, de asemenea, informatii relevante despre investitiile planificate pentru instalarea de noi retele sau modernizarea ori extinderea retelelor existente cu retele de foarte mare capacitate (VHCN) in urmatorii 3 ani. Studiul a fost realizat pe baza raportarilor a 474 de furnizori.

Pe baza datelor la nivel de adresa administrativa transmise de furnizori, ANCOM a stabilit gradul de acoperire cu retele capabile sa asigure viteze de download al datelor de cel putin 2, 30, 100, 300, 500 si, respectiv, 1000 Mbps la nivel de localitate. Aceasta abordare urmareste sa ofere o perspectiva cat mai exacta asupra gradului de acoperire cu servicii fixe de comunicatii electronice, la nivel de localitate, cu posibilitatea de analiza si decizie informata pentru autoritatile centrale si locale referitoare la zonele specifice unde se apreciaza ca fiind necesara dezvoltarea infrastructurii si stimularea investitiilor in domeniul comunicatiilor electronice, prin scheme de ajutor de stat sau prin alte fonduri.

Rezultatele studiului ilustreaza prelucrarea informatiilor transmise de furnizori cu privire la adresele administrative ce pot fi deservite de furnizorii de comunicatii electronice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu